Skip to content
Menu

Polis toz sabunun kokain olduğuna inandığı için 1 ay hapiste kaldılar

rek-kokainAMERİKA BÜLTENİ (16 Aralık 2013)

New York’lu bir çift, Pennsylvania’da kendilerini durduran trafik polisinin ‘ırk önyargısının’ kurbanı oldular. 13 Kasım gecesi seyir halinde oldukları otomobilden çıkan 2 poşet tozun sabun olduğu kriminal laboratuvarda ispatlanınca 1 aylık tutukluluktan sonra salıverildiler.

13 Kasım gecesi Interstate 78 otoyolunun Pennsylvania eyaleti Lehigh County mevkiinde hız limitinin 5 mil üstünde sayahat eden Mercedes marka otomobil polis tarafından durduruldu. Trafik polisi arabadan marihuana kokusu aldığını söyleyince 26 yaşındaki Hispanik kökenli kadın sürücü Annadel Cruz, yola çıkmadan önce New York’ta bir marihuana sigara içtiğini söyledi. Cruz polise isterse arabasını arayabileceğini söyledi. Polis memuru, arabanın bagajında plastik poşetler içinde 2 torba beyaz toz buldu. Cruz, polise bu tozun sabun olduğunu söyledi. Ancak polis orada yaptığı ‘saha testiyle’ tozun kokain olduğuna karar vererek Cruz ve 30 yaşındaki yolcusu Alexander Bernstein’i tutukladı.

Kokain bulundurdukları gerekçesiyle Bernstein 500 bin dolar kefalet karşılığında ve Cruz da 250 bin dolar kefalet karşılığında tutuklanarak cezaevine gönderildi. İkili, kokain sanılan malzemenin sabun tozu olduğunun laboratuvarlarda kesinleşmesinden sonra Lehigh County savcılığının ikili hakkındaki suçlamayı geri çektiği geçtiğimiz hafta sonuna kadar hapiste kaldılar.

Avukatlar ve hukuk savunucuları bu tutuklamanın polisin ‘ırk önyargısının’ bir sonucu olduğunu savunuyor. Bernstein’in avukatı Josh Karoly tepkisini şu şekilde dile getirdi:

‘’Eyalet dışı plakası olan lüks bir otomobilin direksiyonunda Hispanik bir kadının oturması polisin arabayı sudan bir gerekçeyle durdurması için yeterli oldu. O gece o arabayı ben sürüyor olsaydım, polis durdurmazdı’’.

Karoly, polisin gerçekten ‘saha testi’ yaptığını sanmadığını da söyledi:

‘’Genç bir adam hapiste 1 ay geçirdi. Hapisten çıkabilmek için dünyanın parasını harcadı. Dahası Şükran Günü 17 aylık oğlunun yanında olamadı.”

Hapisten çıkan üniversite öğrencisi Cruz da, en çok, medyanın, kanıtlanmamış bir polis ifadesine dayanarak 1 ay boyunca kendisinden ‘uyuşturucu satıcısı’ olarak bahsetmesine tepkili. Avukatı, hayatı boyunca hiç bir sabıkası olmayan Cruz’un adını yeniden temize çıkarmasının yıllarını alabileceğini söyledi.