Skip to content
Menu

“Beyazlar çılgındı, artık eskisi kadar değiller”

rek-chris -rock

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2014)

Amerika, siyahi komedyen Chris Rock’ın New York dergisinde yayınlanan kapsamlı röportajını konuşuyor. ABD’de ırkçılığın azalma eğiliminde olmasının sebebinin, her geçen gün daha fazla beyazın çılgın olmayı bırakmasından kaynaklandığını söyledi. Chris Rock, ‘ırklar arası ilişki’ kavramının, olan biteni açıklayan bir terim olmadığını belirterek şöyle konuştu:

‘’ABD’de ırklar arası ilişkiyi veya ırksal gelişimi konuşmamız saçma. Irklar arası ilişki diye bir şey yok. Beyazlar çıldırmıştı. Şimdi eskisi kadar çılgın değiller. Siyahların durumunda ilerleme olduğunu söylemek, sanki daha önceleri kendilerine yapılanları hakediyorlardı demek gibi…’’

Yakında gösterime girecek Top Five adlı filminin tanıtım çalışmalarını sürdüren Rock, New York Magazine’dan Frank Rich’e verdiği ve büyük yankı yapan uzun röportajında, bir gazeteci olsaydı Ferguson olaylarını takip edip haberleştirmek istediğini söyleyerek, ekledi:

‘’Ama sadece beyaz muhabirleri gönderir sadece beyazlara ırk gerilimi hakkında ne düşündüklerini sordururdum. Sadece beyazlara… Siyahlar Ferguson’da olan bitenle ilgili ne hissediyor biliyoruz zaten. Öfkeli, kızgın, üzüntülü ve sistem tarafından aldatılmış hissediyorlar. Basın ırkçılığın köküne inmiyor.’’

Obama’nın başkanlığı siyahların değil beyazların ilerlemesi

Obama’nın ilk siyah başkan olması sebebiyle beyazların siyahları kutlamasını da eleştiren Chris Rock özetle şöyle konuştu:

Obama’nın seçilmesi ilerlemedir demek Obama’nın başkan olmaya ehil ilk siyah olduğunu söylemektir. Burada ilerleme siyahlarla ilgili bir ilerleme değil bu beyazların ilerlemesidir. Yüzlerce yıldır başkan olabilecek yetenekte siyahlar vardı zaten.

Annemin bir hatırası vardı. South Carolina’nın Andrews şehrinde büyüdü. O günlerde siyahlar dişlerini çektirmek için doktora gidemezdi. O yüzden de veteriner hekime giderlermiş. Ama buna rağmen veterinere bile gizlice arka kapıdan girmek zorundaymışlar. Çünkü eğer beyazlar, veterinerin araç gereceğini siyahlar üzerinde kullandığını bilirlerse hayvanlarını o veterinere götürmezmiş. Bu rivayet değil. Annemin çocukluk hatırası.

Benim çocuklarım, akıllı, uslu, eğitimli nazik çocuklar. Yüzyıllardır akıllı, eğitimli uslu ve nazik siyahlar çocuklar vardı. Benim çocuklarımın eski kuşaklardaki siyah çocuklardan farkı şu ki, Amerika’nın gelmiş geçmiş en iyi beyazlarıyla aynı dönemde yaşamaları. Umalım ki Amerika bu iyi beyazlardan daha fazla üretmeye devam etsin.

Amerikan sağı kazanırken bile mağduru oynuyor

Rock röportajında, Cumhuriyetçi Partinin son seçim zaferiyle ilgili de değerlendirme yaptı. ‘Sonuç Fox News (ABD’nin popüler sağcı haber kanalı-AB) için zafer Obama için fiyasko oldu, ne dersin?‘ sorusundan sonra şu diyalog gelişti:

Jon Stewart bir defasında demişti ki Fox News, CNN’den daha başarılı oluyor çünkü sürekli kendilerini nasıl mağduru oynayacaklarını çok iyi biliyorlar.

Şimdi seçimi kazanınca mağduru oynamak Cumhuriyetçiler için daha zor olur mu? 

Mağduru oynamakta hiçbir sorun yaşamazlar

Seçim zaferi kazandıkları halde bile mi?

Seçim zaferinde bile mağduru oynarlar.

“Obama ‘cool’ politikacı ama…”

Obama ile birkaç kez görüştüğünü de söyleyen Rock, Obama’nın ‘cool’ bir insan olduğunu düşündükten sonra ekledi:

‘Ama bir politikacı için ‘cool’ biri yoksa gerçekten ‘cool’ insanlar kadar ‘cool’ değil. Bir Jay Z veya Eddie Murphy kadar da ‘cool’ değil.