Skip to content
Menu

Ferguson’a destek gösterisi yapan futbolculara ceza yok

rek-nfl-r

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2014)

Amerikan Futbolu Ligi NFL’de Pazar günü oynanan St. Louis Rams – Oakland Raiders maçı öncesi, beş futbolcunun sahaya ellerini havaya kaldırarak ‘’Eller yukarı! Ateş etme’’ diye bağırarak çıkmasının yankısı sürüyor. St Louis’in Ferguson banliyösünde Michael Brown adlı 18 yaşındaki silahsız siyahi gencin polis tarafından kurşunlanarak öldürülmesiyle başlayan protestoların sembol hareketiydi bu… Çünkü görgü tanıklarına göre Brown, ‘eller yukarı!’ diyen polisin çağrısına uyarak ellerini kaldırmış ve ‘ateş etme!’ diye bağırmıştı.

Futbolcuların tribünlerden büyük alkış alan bu hareketi St Louis polis teşkilatının büyük tepkisine neden oldu. Futbolcuların protestosunu kınayan St. Louis Polis Birliği, NFL’e başvurarak söz konusu futbolcuların, ‘’tatsız, rencide edici ve tahrik edici’’ olduğunu iddia ettikleri hareketlerinin cezalandırılmasını istedi. Polis Birliği, NFL yönetiminin de bir özür açıklaması yayınlaması gerektiğini iddia etti. Polis Birliği açıklamasında, ‘’NFL ve St Louis Rams takımlarının yönetimlerine hatırlamak isteriz ki, sizin maçlarınızı ve ürünlerinizi paralarıyla destekleyenler, sağı solu yakan vandal çeteler değil, polisler aileleri ve St Louis’in iyi vatandaşlarıdır’’ denildi. Polis Birliği sözcüsü, spor sahasının bu tür olayların platformu olmadığını da savundu.

Ancak NFL yönetimi, polislerin bu görüşlerine katılmadı. NFL sözcüsü Brian McCarthy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ‘’Böylesi trajik bir olayla ilgili görüşlerin ve endişelerini dile getirilmesini anlıyor, saygı duyuyoruz’’ denildi ve her hangi bir disiplin cezası gerektiren bir durum olmadığı vurgulandı.

Amerikan medyasının büyük çoğunluğu NFL yönetiminin kararını destekledi. Herhangi bir şiddet içermeyen bu el kaldıma hareketinin, barışçıl bir ifade özgürlüğü eylemi olduğuna dikkat çekildi. Medya yorumlarında St Louis Rams oyuncularının, barışçıl protestolara destek verdiği gibi, gösteriler sırasında işyerleri yağmalanan esnaflara destek verdiklerine de dikkat çekildi.