Skip to content
Menu

Bir Papa Fransis klasiği: Vatikan’da içe dönük eleştiri

papa-

AMERİKA BÜLTENİ (22 Aralık 2014)

Nüfusu 1.2 milyarı aşan Katolik dünyasının manevi lideri Papa Fransis, Vatikan bürokrasinde, ”her ne pahasına olursa olsun iktidar arzusu peşinde olanlar” bulunmasından yakındı. Pazartesi günü, Vatikan’ın ‘devlet’ bürokrasisini oluşturan kardinal, piskopos ve rahip kadrosuna (The Curia) bir Noel konuşması yapan Papa, Vatikan bürokrasini şok eden çok çarpıcı eleştiri ve uyarılarda bulundu.

”İktidar arzusu her şeyin önüne geçmiş insanların dış ve iç görünümleri farklı şizofren bir kişiliğe sahip olduklarını” söyleyen Papa Fransis, bu kişilerin ”tanrıya hizmete söz verdiklerini unutarak bir tür ‘manevi Alzheimer’ hastalığı yaşadıklarını” dile getirdi. ‘Varoluşsal şizofreni’, ‘sosyal hayatta iki yüzlü dini gösteriş’, ‘manevi Alzheimer’, ‘kariyerizm’, ‘dedikodu’ ve ‘iktidar arzusu’ gibi 15 büyük günahın Vatikan içinde yaygınlaştığından yakınan Papa, yeni yılda bu günahlara bir çare bulmaları duasında bulundu.

Kişinin kendini ölümsüz sanması 1 numaralı hastalık

Papa Fransis, çoğunluğu İtalyan din adamlarından oluşan Curia’nın toplantısına ilk kez katıldı. Papa, acilen tedavi edilmesi gereken hastalıklar listesinin ilk sırasına, ‘’kendini ölümsüz, dokunulamaz ve olmazsa olmaz sanma’’yı koydu. Papa’nın daha sonra tek tek İncil’den alıntılarla saymaya başladığı 15 hastalık arasında şunlar da var:

‘’Kibirli olmak, mal yığma arzusu, taş kalplilik, kişisel kazanç için üstlerine yalakalık, çok rijit ve asık suratlı olmak, astlarına karşı kaba ve kendini beğenmiş olmak’’.

‘’Mizah duygusuna da ihtiyacımız var’’

Papa’nın şikayetçi olduğu davranışlar arasında sıradışı şeyler de vardı. Örneğin, sürekli her şeyin planlanmasından yakındı Fransis. ”Herşeyi A’dan Z’ye planlayanlar, kendilerini tanrının sürprizlerine kapatıyor” dedi. Ayrıca, ‘’İyi bir mizah duygusuna sahip olsak ne kadar güzel olur…’’ isteğinde de bulundu.

***

İLGİLİ HABERLER
Papa, insanlarla arasına giren koruma komutanını emekliye sevketti

Papa: Marksist değilim ama…