Skip to content
Menu

Idaho eyalet kongresinde üç senatörden Hindu duasına boykot

rek-hindu

AMERİKA BÜLTENİ (4 Mart 2015)

ABD federal kongresi ve birçok eyalet kongresi haftalık çalışmalarına bir din temsilcisinin duasıyla başlıyor. Geçmişte çoğunlukla Hristiyan din temsilcilerinin yaptığı duayı, son yıllarda, Yahudi, Müslüman, Hindu, Budist gibi farklı din temsilcileri de gerçekleştiriyor. Bu da ABD’deki bağnaz kesimlerin, ‘ABD Hristiyan ülke’ itirazına ve tartışmasına yol açıyor.

Son olarak Idaho eyalet kongresinin çalışmaya başlangıç duasını bir Hindu temsilcinin yapmasının, bazı bağnaz Kongre üyelerinin protestosuyla karşılaşması da benzeri bir tartışmaya yol açtı. Eyalet Kongresi’nin üç senatörünün, duayı, Universal Society of Hinduism adlı organizasyonun başkanı Rajan Zed’in yapmasını protesto etmek için oturuma katılmaması ülke gündemine girdi. AP haber ajansının haberine göre senatörler Steve Vick, Sheryl Nuxoll ve Lori Den Hartog, bu protestolarına gerekçe olarak, ‘ABD’nin bir Hristiyan ülke olduğuna inanmalarını” gösterdi. ”Hindu dini sahte bir tanrılara inananan sahte bir din” diye konuşan Senatör Nuxoll, ”Hindu inancından olanların inançlarını kendi kendilerine yaşayabilmesi güzel. Ama biz Senato olduğumuz için Idaho’nun inandığı şeyi temsil etmek zorundayız” şeklinde konuştu. Senatör Nuxoll, o gün en azından, Hindu duasının yanı sıra bir Hristiyan duası da yapılması gerektiğini savundu.

Hindu din temsilcisi Zed, daha önce ABD Temsilciler Meclisi, ABD Senatosu ve birkaç eyalet kongresinin de açılış duasını yapmıştı. Zed’in Idaho Kongresi açılışında Sanskrit dilinde yaptığı ve egosuzluğu ve barışı dileyen duası ise Kongre çoğunluğunca memnuniyetle ve ‘amen’le karşılandı.