Skip to content
Menu

CIA, iPhone’u ‘hack’lemeye çalışmış

rek-ispy

AMERİKA BÜLTENİ (10 Mart 2015)

CIA’nin yazılım uzmanlarının, Apple firmasına ait iPhone ve tablet bilgisayarların güvenlik duvarlarını aşabilmek için 10 yıla yakın bir süre çalıştıkları iddia edildi. Araştırmacı gazetecilik sitesi The Intercept’te Salı günü yayınlanan iddia, Edward Snowden’dan elde edilen NSA belgelerine dayandırıldı.

CIA uzmanları, “Jamboree” adı verilen gizli toplantılarda bir araya gelerek, yaygın kullanımdaki teknolojik ürünleri ‘hack’lemek için geliştirdikleri teknik ve metodları tartıştılar. İlk toplantı, Apple’ın ilk iPhone’u piyasaya sürmesinden 1 yıl önce 2006 yılında yapıldı ve 2010 yılında piyasaya sürülen iPad ve sonrasında da devam etti. Haberde, ABD Hükümeti görevlilerince gerçekleştirilen ve İngiliz istihbaratı yazılım uzmanlarının da destek verdiği çok gizli programlarla, Google Android telefonları da dahil yerli veya yabancı bütün iletişim araçlarının güvenlik duvarlarının aşılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Söz konusu toplantılardan birinde, CIA uzmanları, Apple ‘AppStore’dan indirilen programlara, teknik takip amacıyla, bir arka kapı açmak için Apple’ın uygulama geliştirme aleti XCode’un bir versiyonunu ürettilerini de dile getiriyor.

Silicon Vadisi’nin teknoloji devleri, son aylarda, dünya çapındaki müşterilerini, ürünlerinin herhangi bir güvenlik teknik takibi arka kapısı bulundurmadığı konusunda ikna ederek yeniden güvenlerini elde etmeye çalışıyor.

Son olarak geçtiğimiz Eylül ayında Apple, iPhone’larda depolanan bilgilerin şifreleme metodlarını güçlendirdiğini açıklamıştı. Apple açıklamasına göre, bu değişiklikle, cihazda kullanıcıya ait bilgilerin, mahkemelerce arama dinleme kararı verilse bile, dışarıdan alınmasının hiçbir yolu kalmadı. Apple’ın açıklamasından kısa süre sonra rakibi Google da, daha güçlü şifreleme yöntemleri kullanmayı planladıklarını açıklamıştı. İki firma da böylece, Snowden’ın 2013 yılında ifşa ettiği Amerikan hükümetinin internet kullanıcılarına yönelik kapsamlı dinleme teknik takip faaliyetlerine karşı, müşterilerinin kişisel mahremiyetini korumayı hedeflediklerini belirtmişti.

Apple CEO’su Tim Cook, geçen yıl yayınladığı açıklamasında şöyle teminat vermişti:

‘’Şunu kesinlikle açıklığa kavuşturmak isterim ki, hizmet ve ürünlerimize arka kapı açma konusunda hiçbir ülkenin hiçbir devlet kurumuyla hiçbir çalışmamız olmamıştır. Ayrıca, ‘server’larımıza da ulaşılmasına asla izin vermedik asla da vermeyeceğiz.’’

The Intercept, bir süredir, Edward Snowden’ın sızdırdığı NSA belgelerini yayınlamasıyla dikkat çekiyor. Sitenin yayın yönetmeni Glenn Greenwald, Snowden ile ilgili yayınladığı haberlerden dolayı Pulitzer Ödülü kazanmıştı.

CIA, The Intercept’teki haberle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.