Skip to content
Menu

Beyaz Saray, İsrail halkını kutladı ama Netanyahu’yu kutlamadı

obama-netanyahuAMERİKA BÜLTENİ (18 Mart 2015)

Bütün dünya, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun gayriresmi ilan ettiği seçim zaferine en çok, Netanyahu ile arası bozuk olan Beyaz Saray’ın vereceği tepkiyi merak ediyordu. Çarşamba günü Beyaz Saray’dan yapılan ilk açıklama da aradaki soğukluğa bir başka gösterge oldu. Beyaz Saray adına şu ana kadar tek yorumu yapan politika direktörü David Simas’ın sadece İsrail halkını kutlayıp Natanyahu’yu kutlamaması dikkat çekti. Simas, CNN’de katıldığı programda, ‘’İsrail halkını bu demokratik süreçten, bütün partilerin katıldığı bu seçimden dolayı kutluyoruz’’ dedi ve ekledi:

‘’Bildiğiniz gibi, şimdi işin zor kısmı olan koalisyon kurma süreci başlayacak. Bazen birkaç hafta sürebiliyor. Biz, bu koalisyon hükümetinin kurulmasına kadar bekleyeceğiz. Bir tarafan veya diğerinden yana bir tavır içinde gözükmek istemiyoruz. Sadece ABD ve İsrail’in tarihi ve yakın bir ilişkiye sahip olduğunu ve bunun devam edeceğini belirtmekle yetineceğiz.’’

Beyaz Saray’dan :arşamba sabahı yapılan yazılı açıklamalarda da Netanyahu’ya yönelik herhangi bir kutlama mesajı yoktu. Sadece Obama’nın Nisan ayında Panama ve Jamaica’ya yapacağı ziyaretlerin detayları yer aldı.

Beyaz Saray ayrıca Obama’nın kolej basketbolu ligi NCAA’da Mart turnuvası için seçtiği takımları gösteren bir de tweet attı.