Skip to content
Menu

FED faiz oranlarını yükselteceğinin sinyalini verdi

janet-yellen
Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen

AMERİKA BÜLTENİ (18 Mart 2015)

Amerikan Merkez Bankası FED, faiz oranlarını, 6 yıl aradan sonra ilk kez yükselteceğinin sinyalini verdi. Reuters haber ajansının haberine göre, FED ilk kez açıklamasında ‘sabır’ sözcüğünü kullanmayarak yükseltme kararına kapısını araladı.

Ancak, artışın Nisan ayı toplantısında gerçekleşmeme ihtimali büyük. Komite, artışın en erken Haziran ayında olacağını ima ederken, enflasyonun FED’in hedefi olan yüzde 2’ye yakın veya altında kalması durumunda, faiz artışının Eylül’e sarkabileceği olasılığına da açık kapı bırakılması dikkat çekti.

FED’in faiz artırmasının, küresel piyasaları, araç ve araba kredileri gibi maliyetleri artırması nedeniyle dünyadaki tüketiciler üzerinde olumsuz etkiye neden olması bekleniyor. 2008 ve 2009’daki krizden beri FED faiz oranlarını sıfır ile 0.25 puan arasında tutuyor. FED Başkanı Janet Yellen ve diğer FED yetkilileri, bu yıl içinde faiz oranlarını ‘normal düzeye’ çekme niyetlerini daha önce açıklamışlardı.

Son 6 ayda petrol fiyatlarının düşüklüğü, ABD’de enflasyonun ve enflasyonun beklentilerinin düşmesine neden oldu. FED, 2015 için çekirdek enflasyon oranı beklentisini geçen yıl Aralık ayındaki 1.8’den 1.4’e indirdi.