Skip to content
Menu

Basketbolda Mart Çılgınlığı heyecanı! March Madness nedir?

mart-cilginligi-basketbol

AMERİKA BÜLTENİ (21 Mart 2015)

Mevsimi geldi ve ABD sporunda üç hafta sürecek, yaklaşık 3 milyar dolarlık Mart Çılgınlığı fırtınası esiyor. ABD’nin en popüler spor turnuvalarından biri olan erkekler üniversite basketbolu playoff turnuvası 17 Mart Salı günü başladı. Ülke genelinde, üniversite basketbolu liginde (NCAA), playoff’a kalan 68 üniversitenin tek maçlık eleme usulü mücadele edeceği turnuva, ‘March Madness (Mart Çılgınlığı)’ olarak anılıyor. Turnuva 6 Nisan günü Indianapolis’te oynanacak şampiyonluk maçıyla sona erecek.

Mart Çılgınlığı’nı ABD’de en popüler spor aktivitelerinden biri yapansa turnuvanın kumar boyutu. Büyük bölümü kayıtdışı bahislerden oluşan yaklaşık 3 milyar dolarlık bir kumara sahne oluyor turnuva. Sokaktaki Amerikalı’dan basketbolsever ABD başkanı Obama’ya kadar herkes, ‘bracket’ adı verilen ve kimlerin ilk 32’ye, ilk 16’ya, ilk 8’e ve nihayet ‘final four’ denilen yarı final ile finale kalacağını yazdıkları tahmin kuponlarını ellerinden düşürmüyor.

Tek maçlı eleme sistemiyle oynanan turnuvada, ‘First Four (İlk Dört)‘ ve ‘(Second Round) İkinci Tur’ maçları oynandı.

İşte üç hafta süren Mart Çılgınlığı turnuvasının 7 aşaması:

First Four

17 Mart Salı günü başlayan turnuvada önce ‘first four’ klasmanı maçları oynandı. Buradaki 4 takım sayısı değil, maç sayısı. Bu turda oynanan 4 maçın galipleri (Ole Miss, Hampton, Dayton, Robert Morris) ikinci tura yükselirken, yenilen 4 takım (BYU, Manhattan, Boise State, North Florida) turnuvaya veda etti. Bu turdan sonra turnuvada 64 takım kaldı.

 

Second Round (“the Round of 64″ olarak da biliniyor)

Maçları 19 ve 20 Mart günlerinde oynanan bu turda her bölgedeki ‘number 1 seed’ takım 16’ncı takım ile, ikinci takım 15’inci ile ve diğerleri bu şekilde eşleştikleri takımlarla oynadı. Round 64 maçları, turnuvanın başlamasını takip eden Perşembe ve Cuma gününde oynandı. Bu tur sonunda 32 takım kaldı.

 

Third Round (“the Round of 32″ olarak da biliniyor)

İkinci Tura kalan 32 takım 21 Mart Cumartesi ve 22 Mart Pazar günü üçüncü turda karşı karşıay geliyor. Perşembe günü oynanan maçların galipleri Cumartesi, Cuma günü oynanan maçların galipleri ise Pazar günü karşılaşıyor. Yani, Mart Çılgınlığı’nın bu açılış haftası maçları sonunda turnuvada 16 takım kalacak.

 

Sweet Sixteen (16 takımın kaldığı bölge yarı finalleri)

Kalan 16 takım 26-27 Mart Perşembe ve Cuma gününde yine tek maç eleme usulüyle kendi bölgelerinin yarı final maçlarını oynuyor. Kazanan 8 takım bölge konferanslarının şampiyonlukları için hafta sonunda finale kalıyor.

 

Elite Eight (8 takımın kaldığı bölge finalleri)

26 Mart Perşembe günü oynanan bölgelerin finalistleri 28 Mart Cumartesi gününde; ve 27 Mart Cuma günü oynanacak yarı final maçlarının finalistleri 29 Mart Pazar günü karşı karşıya gelecek. Hafta sonu oynanan 4 maç sonunda kazanan 4 şampiyon, ulusal yarı finale kalacak.

 

Final Four (Ulusal yarı final)

Turnuvanın son cumartesinde yani 4 Nisan günü, Midwest bölge finalisti, West bölge finalisti ile yarı ulusal yarı finalde karşılaşırken, East bölge finalisti de South bölge finalisti ile ulusal yarı final maçı oynayacak.

 

Ulusal Şampiyonluk maçı

Yarı final maçlarının oynandığı Cumartesini takip eden Pazartesi günü (bu yıl 6 Nisan) kalan iki takım final maçı oynayacak ve Mart Çılgınlığı şampiyonu belirlenecek.

 

Turnuvada 21 Mart ve 22 Mart günleri oynanacak maçların programı şöyle:

(Sweet Sixteen’de 1’lerin galipleri birbirleriyle ve 2’lerin galipleri de birbirleriyle karşılaşacak)

OrtaBatı (Midwest) Bölgesi

1/ Kentucky – Cincinnati (64-51)

1/ West Virginia – Maryland (22 Mart)

2/ Butler – Notre Dame (64-67)

2/ Wichita State – Kansas (22 Mart)

 

Batı (West) Bölgesi

1/ Wisonsin – Oregon (22 Mart)

1/ Arkansas – North Carolina (78-87)

2/ Xavier – Georgia State (75-67)

2/ Ohio State – Arizona (58-73)

 

Doğu (East) Bölgesi

1/ Villanova – NC State (68-71)

1/ Northern Iowa – Louisville (22 Mart)

2/ Dayton – Oklahoma (22 Mart)

2/ Michigan State- Virginia (22 Mart)

 

Güney (South) Bölgesi

1/ Duke – San Diego State (22 Mart)

1/ Utah – Georgetown (75-64)

2/ UCLA – UAB (92-75)

2/ Iowa – Gonzaga (22 Mart)