Skip to content
Menu

ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘başörtüsüne ayrımcılık yapıldı’ kararı

464373806
Samantha Elauf (sağdaki) ve annesi Majda Elauf, ABD Yüksek Mahkemesi önünde.

AMERİKA BÜLTENİ 
1 Haziran 2015

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD’de giyim mağazaları zinciri Abercrombie & Fitch’in iş başvurusu yapan bir başörtülü Müslüman kıza, başörtüsünden dolayı iş vermemesinin, ‘ayrımcılık’ olduğuna hükmetti. Kararın, 9 üyeli Yüksek Mahkeme’de 1’e karşı 8 oyla alınması dikkat çekti. Kararın bir diğer çarpıcı tarafı ise Yüksek Mahkemenin muhafazakar kanadının önde gelen iki isminin yıllar sonra ilk kez görüş ayrılığına düşmesi oldu. Muhafazakar kanadın önde gelen ismi Antonin Scalia, başörtülü kız lehinde çoğunluk kararının gerekçesini yazarken, Clarence Thomas ise karara tek muhalif üye olarak muhalefet şerhini yazdı.

Samantha Elauf adlı Müslüman kız 17 yaşında olduğu 2008 yılında Abercrombie & Fitch’ın Oklahoma eyaletindeki bir şubesine iş başvurusunda bulundu. Firma, başörtülü olmasının, firmanın elemanlarının görünümüyle ilgili politikasına uygun olmadığı gerekçesiyle iş başvurusunu kabul etmedi. Ancak, ‘dini sebeple zorunlu giyim ve aksesuarların, işverenler için kıyafet politikalarının ihlali olarak görülmesini yasaklayan ABD çalışma yasalarına aykırı bu gerekçe firmaya pahalıya patlayacak.

Abercrombie & Fitch, 2005 yılında da beyaz olmayan üç çalışanının haklarını ihlal ettiği için açılan davada, 50 milyon dolar ödemeyi Kabul ederek davadan kurtulmuştu.

İLGİLİ İÇERİK:

Amerikan sisteminin temelindeki 9 kişi