Skip to content
Menu

Hafızalardan silinmeyen Jon Stewart şakaları

jon_stewart_earth_book

AMERİKA BÜLTENİ (5 Ağustos 2015)

Amerikan mizahi haber saati, The Daily Show bu hafta hayranlarını üzen tarihi bir hafta yaşıyor. 1999 yılından beri programı sunan ve popüler hale getiren Jon Stewart, bu hafta veda ediyor. Önceleri Craig Kilborn’un sunduğu program, 1999 yılında Jon Stewart’ın sunuculuğa başlamasıyla daha çok politik gelişmelere yoğunlaşınca, Amerikan televizyonlarında yeni bir fenomene dönüştü. Kendisini ‘fake news’ olarak tanımlıyan programda günlük politik gelişmeler ve polemikler, komik bir dille ‘haber formatı’ içinde yansıtılıyor. Comedy Central kanalında yayınlanan ve oldukça etkili olan programa Başkan Obama’dan ABD genelkurmay başkanına, Kongre liderlerinden Amerikalı kanaat önderlerine ve ünlü yıldızlara kadar her kesimden önemli isim konuk olarak katılıyor. South Park’tan sonra Comedy Central kanalının en uzun süreli programı olan The Daily Show, Jon Stewart döneminde 18 kez Emmy ödülü kazanarak ulaşması zor bir başarıya imza attı. Stewart son programını 6 Ağustos günü sunacak. Program yaz tatilinden döndüğünde 28 Eylül’den itibarne Afrikan-Amerikan kökenli komedyen Trevor Noah programın yeni sunucusu olacak.

İşte Jon Stewart’ın unutulmaz şakalarından bazıları:

(New York milletvekili Anthony Weiner’ın, kızlara çıplak fotoğraflarını gönderdiği ortaya çıkınca istifa ederken, Bill Clinton’dan da özür dilemesi üzerine)

‘’Ne? Kongre üyesi seks skandalına karıştı ve bunun için Bill Clinton’dan özür mü diliyor? Ne için? Telif hakkı ihlalinden dolayı mı?’’

***

150’den fazla ülkenin devlet başkanı BM zirvesi için şehirde. Bu da New Yorklulara, sahip olduklarını bile bilmedikleri ırkçı önyargılarını keşfetme fırsatı veriyor.

***

(Detroit’de külotunun içine yerleştirdiği bombayı patlatamayan intihar bombacısı hakkında)

Bomba patlasaydı bile 72 huri büyük hayal kırıklığı yaşayacaktı.

***

(Stephen Colbert ile beraber organize ettiği ve ülkenin etliye sütlüye karışmayan sağduyulu kesimini bir araya getirme iddialı Rally to Restore Sanity in Washington mitingini ilk kez duyururken)

Washington’da National Mall’da toplanacak milyonlarca ılımlı Amerikalı, liderlere ve ulusal medyaya şu mesajı verecek: İşte buradayız. Gerçi sadece saat 6’ya kadar. Çünkü bebeği bakıcıya bıraktık.’’

***

Millet iradesi ile ilgili şunu unutmayın. Milletçe ‘Macarena dansı’ fırtınasına bile kapılmıştık, çok uzun olmayan bir süre önce.

***

Dick Cheney ve Karl Rove bir zamanlar bu ülkedeki en güçlü iki kişiyken bugün Balzheimer hastalığının pençesindeler. Balzheimer, hafızayı yok edip hastaya kendilerinin kariyer yaptığı şeyleri yapıyorlar diye başkalarını eleştirme cüreti için ‘ball (taş.k)’ büyüten korkunç bir hastalık.

***

(Arizona eyaletinin, göçmenlere hayatı dar eden yeni göçmen yasası hakkında konuşurken)

”Arizona, Amerikan demokrasisinin uyuşturucu laboratuvarıdır.” 

***

(George W. Bushun Aralık 2000’deki seçim zaferi konuşmasını yorumlarken)

”Tek bir partiye hizmet için seçilmedim” —George W. Bush (arşiv videosundan)

”Seçilmedin ki..” —Jon Stewart (stüdyodan)

”Sizden, her Amerikalıdan bir başka şey istiyorum. Bu büyük ülke için dua etmenizi istiyorum.” —Bush (arşiv videosundan)

”Çoktan başladık bile” —Jon Stewart (stüdyodan)

 ***

Amerika tanrı tarafından kutsanmış bir ülke ise tanrı neden bütün petrolumuzu bizden nefret eden insanların toprağının altına yerleştirdi?

***

(Dick Cheney’nin avda arkadaşını kuş sanarak vurması hakkında)

Arkadaşını vurmasaydı, bu dışarıya, Amerika’nın zayıf olduğu mesajı verebilirdi.

***

Michelle Obama bir Demokrat solcu. Bu sebeple sağcı Cumhuriyetçilerin aksine vatanını sevdiğini ispat etmek zorunda. Sağcı Cumhuriyetçilerin Amerika’yı sevdiğini herkes biliyor. Sadece Amerika’nın yarısından nefret ediyorlar, o kadar.

***

Şükran gününü eski usul kutladım. Komşularımı yemeğe çağırdım beraber yedik içtik. Sonra onları öldürüp topraklarını ellerinden aldım.

***

”Neden şirketlerin, vergi kesintisinden yararlanmaları akıllı işadamlığı oluyor da yoksulun aç kalmamak için sosyal yardım programından yararlanması beleşçilik oluyor?”

***

Eğer Barack Obama, dünyadaki en inatçı, katı, mantıksız ve totaliter mollalar ile bile uzlaşabilip Cumhuriyetçilerle uzlaşamıyorsa, belki problem Obama’dan kaynaklanmıyordur.”

***

(Cumhuriyetçilerin, Obamacare yasasının Kongre’den geçmesi sonrası, devlet bütçesini onaylamayarak devletin kepenk kapatmasına yol açması üzerine)

”Pazar akşamaı New York Giants’ın maçını izlediniz mi? Giants 31-7 kaybetti. Ama orada durmadılar. Giants, Pazartesi sabahına kadar kendisine ek 25 skor verilmezse Amerikan Futbol Ligi’ni maç yapamaz hale getireceği tehdidinde bulundu.”

***

(MSNBC’ye gazetecilik tavsiyelerinde bulunurken)

Fox News’den de mi hiçbir şey öğrenmediniz? Hikayenizi seçin ve ona bağlı kalın. Eğer haberler hikayenize uygun değilse, lanet haberi değiştirip hikayeye uydurun.

***

Demokratlar tarihi bir yarış içinde. Barack Obama, Hillary Clinton’a karşı. Normalde siyah ya da kadın bir başkan gördüğümüzde, bir meteor Özgürlük Anıtına çarpmak üzeredir.

***

‘’Eğer 11 Eylül 2001 saldırısı birşey ispatladıysa o da teröristler bize saldırabilir ama bizi Amerikalı yapan özgürlüğümüzü haklarımızı değerlerimizi elimizden asla alamazlar. Bunları ancak Adalet Bakanı John Ashcroft alabilir.’’

***

(30 Ekim 2010 Rally to Restore Sanity mitinginde her ırktan insanın dengeli oranda olmasını överken)

‘’…Çünkü biliyorsunuz, eğer mitinginiz çoğunlukla beyazlardan oluşuyorsa ırkçı bir talep için toplanmışınız demektir. Eğer çoğunlukla renklilerden oluşuyorsa bir hak talebi sözkonusudur.”

***

”Sırf senin cahillik konforun bozulmasın diye kendime sansür uygulamayı, reddediyorum”

***

Ne söylediğimizin ne yaptığımızın önemi yok artık. Haberlerde bizim ne söylediğimizin ne yaptığımızın söylendiğinin önemi var.

***

‘’Bir ‘solcu elit’ lafıdır gidiyor. Ben de sürekli Hristiyan sağcıları düşünüyorum. Sadece sizin cennetlik olduğunuzu düşünmekten daha elit ne olabilir ki?’’

***

”Küçük nevrotik bir adamım. Arka sıradan sınıf tahtasına çürük domatesler atıyorum. Gerçekte bütün yaptığım bundan ibaret.”

***

Ve Jon Stewart, bütün yayın süresi boyunca en fazla çattığı kurum olan sağcı Fox News haber kanalına 4 Ağustos 2015 akşamı son kez aşağıdaki şekilde yüklenerek veda etti:

 

İLGİLİ İÇERİKLER:

Diğer Jon Stewart haberleri

ABD başkanlarının bitmeyen komik kabusu!