Skip to content
Menu

Bugün dünya solaklar günü! Solaklar hakkında ilginç gerçekler

solak

AMERİKA BÜLTENİ (13 Ağustos 2015)

Yeni bir işe başladığınızda farenin ve telefonun bilgisayarınızın sağına yerleştirilmiş olması sizin iş yükünüzü olağanüstü zorlaştırır mı? Peki ya üniversite öğrencisiyseniz masası sağ kol altına gelen masalı sandalyelerde not tutabilmek için büyük savaş veriyor musunuz? Bir restoran veya kafeye gittiğinizde kaşık, çatal, bıçak ve peçeteyi tabağın sol tarafına taşımak zorunda kalıyor musunuz? Dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan ama her şeyin sağlaklara göre dizayn edildiği bir dünyada yaşamak zorunda kalan solakların çilesinden bahsediyoruz.

1976 yılından beri her 13 Ağustos günü, solakların yaşadıkları güçlüklere dikkat çekebilmek için ‘Uluslararası Solaklar Günü’ olarak kutlanıyor. Sağlak çoğunluk için basit bir çok iş onlar için sıkıntı taşır. Örneğin sağlakların, pantolon kemeri veya kol saati alırken kemerin dizayn yönü nedeniyle drama yaşayabilecekleri akıllarına bile gelmez. Sağlaksanız, karşılaştığınız herkesin size hemen sol kolunu sol elinize uzatarak tokalaşmaya çalıştığını bir düşünün. Basit bir tokalaşma bile ne kadar zorlaştırıcı bir harekete dönüşür değil mi? Hele, sanki çok değerli birşeymiş gibi kalemlerini sağ ele yakın bir yere kısa iple bağlayan bankalar ve PTT şubelerinin solaklara duyduğu ölçüsüz nefret… Peki ya yaylı müzik enstrümanlardan makaslara kadar asla kullanmayacağınız düşünülerek tasarlanmış yığınla günlük alet… Ve bütün bunlar yetmezmiş gibi, hergün sağlak arkadaşlarınızın, ‘solaklar yaratıcı olurmuş, sen niye yaratıcı değilsin?’ önyargısına muhatap olmak… Solak olmak zor bu dünyada… Bugün, sağlak da olsak #HepimizSolağız diyelim ve bir günlüğüne de olsa bu sessiz mazlum azınlığın sorunlarına sahip çıkalım.

Solaklar hakkında bazı ilginç gerçekler

İngilizce’de sol için kullanılan ‘left’ sözcüğünin kökeni, ‘güçsüz’ veya ‘zayıf’ anlamındaki Anglo Sakson ‘lyft’ sözcüğü. Almanca solak anlamındaki ‘linkisch’ de ‘sakar’ anlamına geliyor.

Solakların alerji sahibi olma ihtimalleri daha yüksek. Migren ağrıları sahibi olmaları da…

Erkeklerde solak olma ihtimali, kadınlara göre iki kat fazlaymış.

Aynı anda birden fazla iş yapma yetenekleri daha fazla.

ABD’nin son 7 başkanından 5’i (Ford, Reagan, Clinton, W Bush ve Obama) solak.

Solaklar, insomnia, alkolizm gibi sorunlara daha eğilimli oluyorlarmış. Ama yaratıclık ve yetenekte de üstünler. Bir çok ünlü sporcu solak. Özellikle tenis, boks, beyzbol, yüzme gibi sporlarda çok başarılılar. Ev elbette sanat. Hollywood aktörlerinin çoğunun solak olması boşuna değil. Bir araştırmaya göre ise, 140 IQ’den fazla IQ puanı alan insanlar içinde de çoğunluğu oluşturuyorlarmış. Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin gibi ünlü solakları düşününce ikna olmamak zor…

Son ve vurucu bir not daha: Solaklar insanlar arasında azınlığı oluşturabilir ama kedi nüfusunda durum kafa kafaya. Bir araştırmaya göre her iki kediden biri solak. Bu solaklar için iyi bir şey mi kötü bir şey mi? İnsanları yarı yarıya bölecek bir konu.