Skip to content
Menu

‘İnternet başkanı’ yine iş başında!

obama

AMERİKA BÜLTENİ (4 Eylül 2015)

Önceleri ‘guacamole’ mezesi hakkında Tweet atarken görüyorduk. Sonra birgün Spotify’da ‘playlist’ yaparken… Şimdilerde ise Facebook’ta dolaşıyor. ABD Başkanı Barack Obama’dan söz ediyoruz. Facebook’taki popüler ‘New York İnsanları (Humans of New York)’ sayfasının bir paylaşımını beğenen ABD Başkanı bir de bizzat yorum yazınca bir kez daha sosyal medyayı dalgalandırdı. Obama’nın mesajı 100 binden fazla beğeni aldı.

Beyaz Ev’in resmi Facebook sayfasının yazdığı yorum, ‘-bo’ diye imzalanmıştı. Barack Obama bizzat yazdığı sosyal medya mesajlarına bu imzayı atıyor. Brandon Stanton tarafından kurulan New York İnsanları sayfası bugünlerde Brandon’un yakın zaman önce bulunduğu İran’dan insan öyküleri paylaşıyor. Brandon’un Tebriz’de bir baba ve 10 yaşındaki oğlunun fotoğrafında babanın ağzından anlatılan öykü şu şekilde:

“Today’s his tenth birthday. He’s a very emotional young man. He likes to solve other people’s problems. One time…

Posted by Humans of New York on Thursday, September 3, 2015

‘’Bugünün onun 10’ncu yaş günü. Çok duygusal bir çocuk. Başkalarının sıkıntılarını çözmeye yardımcı olmayı çok seviyor. Beş yaşındayken birgün benimle pazara gelmişti. Bir kilo kayısı almıştık. Eve dönerken poşeti taşımasına izin verdim. Eve kadar arkamdan yürüyerek geldi. Bir süre sonra ona dönerek bana bir kayısı çıkarıp vermesini istedim. ‘’Veremem’’ dedi, ‘’hepsini dağıttım’’. O gün insancıl bir insan büyüttüğümü farkettim.’’

 

Başkan Obama da bu paylaşımı beğenip altına özetle şu yorumu yazdı:

Screen Shot 2015-09-04 at 8.53.35 AM

Ne kadar ilham verici bir öykü. Bir ebeveyni en mutlu edecek şeylerden biri de, çocuğunuza aşılamaya çalıştığınız iyi değerlerin onların davranışlarında ortaya çıktığını görmektir. Umarım bu genç adam başkalarına yardım isteğini hiçbir zaman kaybetmez. Ve o ve onun gibi gençlerin bu potansiyellerini en iyi şekilde sergileyebilecekleri bir dünya oluşması için elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim. (Ve eğer birgün onunla karşılaşırsam umarım bana da bir kayısı ayırmıştır.) -bo

Obama’nın İranlı bir baba ve oğluna yönelik bu Facebook mesajı, İran ile Haziran ayında varılan nükleer antlaşmanın Senato’da onaylanmasına yetecek oyu garantilemesinden hemen sonraya denk geldi. Bazı analistlere göre bu mesaj Obama’nın yakın dönem ABD başkanlarının hiç denemediği oranda İran halkı ile iletişime geçme çabalarının bir devamı. Obama’nın İran devlet başkanı Ruhani ile 2013 yılında telefon konuşması, iki ülke devlet başkanları arasında 30 yıl aradan sonra ilk konuşma olarak tarihe geçmişti.