Skip to content
Menu

BMGK, Suriye’de ‘kimyasal’ soruşturmaya oybirliği ile ‘evet’ dedi

rek-syria_chemical

AMERİKA BÜLTENİ (12 Eylül 2015)

Rusya’nın da vetosunu kaldırmasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oy birliği ile Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanımının soruşturulmasına onayladı. Karara göre BM, Suriye’de hangi tarafın ve ne şekilde kimyasal silahları kullandığını Kimyasal Silahları Önleme Komitesi ile ortak bir soruşturmayla ortaya çıkaracak.

7 Ağutos’ta alınan karara, Rusya, Suriye’nin egemenlik hakkının ihlal edilmeyeceği ve soruşturmanın finansmanı gibi bazı şartlarda garanti istemesi yüzünden biraz geç imza koydu. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre Çarşamba günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Rusya büyükelçisi Vitaly Churkin’e gönderdiği mektupta söz konusu garantileri verdi. Rusya’nın da onayında nsonra Şam yönetiminin de soruşturma ile tam bir işbirliği içinde olması bekleniyor. Ban, Perşembe günü yaptığı açıklamada, etkili ve hızlı bir soruşturma gerçekleştirileceğini söyledi. Soruşturmanın ne zaman başlayacağı ile ilgili ise kesin bir tarih vermeyen Ban, Suriye Arap Cumhuriyetindeki tüm taraflara BM Soruşturması ile tam bir işbirliği çağrısı yaptı.

The Guardian’ın haberinde, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kürt savaşçılara karşı geçen ay sarin gazı kullandığına da dikkat çekildi. Suriye’de en dikkat çeken kimyasal silah kullanımı ise 2013 yılı AĞustos ayında yaşandı. ABD, İngiltere ve Fransa bu saldırıdan Suriye ordusunun sorumlu tuttu. Suriye ordusu muhalifleri suçlamıştı. Ünlü gazeteci Seymour Hersh ise 2013 yılı Aralık ayında söz konusu saldırıyı El Nusra örgütünün gerçekleştirdiği yönünde bir iddia ortaya atmıştı.

Soruşturma tamamlandığında Suriye’de kimlerin kimyasal gaz kullandığı ve bu kimyasal gazları ne şekilde temin ettikleri konusunda rapor hazırlanacak ve suçlulara cezalandırma ve ambargo istenecek. Ancak bu ambargo ve ceza kararı için de Güvenlik Konseyinde ikinci bir oylama daha yapılması gerekecek.