Skip to content
Menu

Sinagog, camileri kundaklanan Müslümanlara kapılarını açtı

rek-sinagog

AMERİKA BÜLTENİ (8 Aralık 2015)

Kanada’nın Ontario eyaletinin Peterborough kentinde kundaklanan bir caminin cemaatine, kendin Yahudi toplumu sahip çıktı.

Paris’teki terör saldırısından sonra 14 Kasım gecesi kundaklanarak hasar gören Masjid al-Salaam camiinin cemaati, ibadetlerini yapacak yer ararken, Beth Israel Sinagogu, Müslümanlara kapısını açtı. Müslümanlar iki hafta boyunca Cuma namazlarını, Sinagog içinde kendilerine ayrılan bölümde kıldılar. Bu süre boyunca Müslüman ve Yahudiler Sinagog’da beraber düzenledikleri bir yemekte de bir araya geldiler. Beth Israel Sinagogu Başkanı Larry Gillman, iki dinin mabetlerinin cemaatleri olarak dünyaya güzel bir örnek sergilemeyi umduklarını kaydetti.

1Caminin kundaklandığını duyan Gillman, ertesi gün Sinagogun idare heyetine, mabetsiz kalan Müslümanlara Sinagog içinde bir yer açma teklifi götürdü. Teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Caminin temsilcisi Kenzu Abdella, Sinagogdan gelen bu teklifle başta bir şaşkınlık yaşadıkları itirafında bulunuyor. Ancak 24 saat sonra Sinagog heyeti topluca camiyi ziyaret ederek, ihtiyaç duydukları her konuda desteğe hazır olduklarını söyleyince bu değişmiş ve sıcak bir dostluğa dönüşmüş. Sonraki günlerde Toronto Müslüman Enstitüsünde bir konuşma da yapan Gillman’ın Sinagogu, Suriyeli mültecilerin Kanada’ya kabul edilmesi için çalışan dinler arası komitenin de üyesi oldu.