Skip to content
Menu

ABD başkanından tarihi ziyaret! Obama, Küba’ya gidiyor

obama-castro-

AMERİKA BÜLTENİ (18 Şubat 2016)

ABD Başkanı Barack Obama’nın Mart ayı içinde Küba’yı ziyaret edeceği belirtildi. Beyaz Saray’ın ziyareti ve tarihini resmen Perşembe günü içinde açıklaması bekleniyor. Obama’nın ziyareti ile 1928’den beri ilk kez görevdeki ABD başkanı Küba’yı ziyaret etmiş olacak.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, ABC’ye yaptığı açıklamada iddiayı doğrulayarak, ‘Şu aşamada tek onaylayacağımız bilgi Başkanın önümüzdeki haftalarda Küba da dahil bazı Güney Amerika ülkelerini kapsayan bir geziye çıkacağı’’ dedi. Obama’nın ziyaretinde, Küba’da düzenlenecek ve Kolombiya’daki iç savaşı resmen sona erdirecek, devlet ve FARC gerillaları arasındaki tarihi imza törenine de katılacağı belirtiliyor. Obama yönetimi, anlaşma nedeniyle Kolombiya yönetimine son olarak 400 milyon dolarlık yardım yapma kararı almıştı.

Son ziyaret 88 yıl önceydi

Amerikan dış politikası ve uluslararası politika açısından tarihi nitelik taşıyacak gezi, Obama yönetiminin Küba yönetimi ile yeniden resmi ilişki kurduğu 2014 Aralık ayından beri bekleniyordu. İki ülke arasında yeniden resmi temaslar kurulmasından sonra 2015 Ağustos ayında ABD’nin Havana Büyükelçiliği yeniden bayrak çekerek faaliyetlerine başlamıştı. ABD de Küba’yı ‘terörü destekleyen ülkeler’ listesinden çıkarmıştı. Ancak 1960 yılında Küba’ya konan ticaret ambargosu ise Cumhuriyetçi çoğunluklu Kongrenin direnci yüzünden henüz kaldırılabilmiş değil.

ABD’nin Küba’yı ziyaret eden son devlet başkanı 1928 yılı Ocak ayında adaya gelen Calvin Coolidge olmuştu. Küba, Coolidge’ın görevi süresince ziyaret ettiği tek yabancı ülke olmuştu. Eski başkanlardan Jimmy Carter ise 2011 yılında ‘emekli başkan’ olarak Küba’ya giderek bir ilki gerçekleştirmişti.

Küba kökenli başkan adaylarından tepki

Obama’nın Küba ziyareti haberlerine Cumhuriyetçi Partiden ilk tepkilerin, partinin başkan adaylığı yarışı için mücadele eden iki Küba kökenli isimden gelmesi ise dikkat çekti. Küba kökenli Florida Senatörü Marco Rubio, ‘Küba rejimi sadece komünist bir diktatörlük değil, Amerika karşıtı bir diktatörlük’ diyerek ziyaret haberine tepki gösterdi. Babası Küba göçmeni olan Texas Senatörü Ted Cruz da, ‘’Bence büyük hata. Bence Başkan ziyaret yerine Küba’da özgürlükler için baskı yapmalı. Benim ailem, Küba’da kötülüğe ve baskıya birinci elden tanık oldu. Bizim, düşmanlarımıza karşı dimdik durup eğilmeyecek bir başkana ihtiyacımız var’’ şeklinde konuştu.