Skip to content
Menu

NASA’dan Mars hazırlığı; Uzay kamp çadırı uzaya gönderiliyor

nasa-beam

AMERİKA BÜLTENİ (4 Nisan 2016)

20 yıl içinde Mars’a insanlı yolculuk yapmayı hedefleyen NASA, bugünlerde attığı iki önemli adımla bu hazırlığını yoğunlaştırıyor.

NASA’nın uzayın derinliklerinde uzun süreli yaşam imkanı için geliştirdiği şişirilebilir uzay evlerinin bu baharda testler için Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderileceği açıklandı. Bigelow Expandable Activity Module veya kısaca BEAM denen bu şişme modüller(videosu haberin altında), ISS’a monte edilecek ve burada iki yıl boyunca, radyasyondan koruma güçlerinden canlı yaşamını sürdürme potansiyellerine kadar birçok özelliği test edilecek. Bu testlere göre daha da geliştirilecek modüller, uzayın derinliklerine yolculuklarda astronotlara barınak olarak hizmet verecek. 1,7 metrelik uzunluğa ve 2.36 metrelik yüksekliğe sahip paket açıldığında 4 metre uzunluğunda ve 3.2 metre yüksekliğinde bir mekana dönüşecek.

Öte yandan NASA’nın Mars’a insanlı yolculuk pogramının köşe taşı olan Orion uzay aracında da kritik bir aşamaya geçildi. NASA bu hafta, astronotlarını Orion’a ilk kez uzay giysileri ile bindirip uzay aracı içinde iletişim testleri ve eğitimi vermeye başladı.

NASA’nın yeni kuşak uzay aracı olan Orion, insanlı şekilde Dünya yörüngesinin dışına ve daha ötesine yolculuk yapacak şekilde geliştirildi. Orion, 2014’teki ilk test fırlatılışında insansız olarak Dünya yörüngesinin dışına çıkarak dünyaya başarılı şekilde geri dönmüştü. Dünyanın yörünge alanı dışına gidip geri dönme kapasitesine sahip son uzay aracı 1973 yılında emekliye ayrılan Saturn V uzay aracı olmuştu.

NASA, 20 yıl içinde Mars yolculuğunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu çerçevede halen inşası devam eden ‘Space Launch System (SLS)’ adlı roket (videosu haberin altında) tamamlandığında tarih boyunca inşa edilmiş en güçlü roket olacak ve insanı bir başka gezegene taşımaya yetecek güce sahip olacak.

İLGİLİ HABERLER:

NASA, neden Mars’taki robotunu suya göndermedi?

‘Orion’ nedir ve neden bu kadar önemli? 

BEAM UZAY KAMP EVİNİN VİDEOSU

TARİHİN EN GÜÇLÜ ROKETİ