Skip to content
Menu

Adalet Bakanının da Ruslarla teması ortaya çıktı, muhalefet istifasını istiyor

AMERİKA BÜLTENİ (1 Mart 2017)

Trump yönetimi, Ruslar ile arasındaki örtülü ilişkileri konusunda, Mike Flynn’dan sonra ikinci büyük fireyi verme baskısı altında. ABD’nin çiçeği burnunda Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın Rus büyükelçi Sergey Kislyak seçim kampanyası döneminde iki kez görüştüğü ortaya çıktı. Sessions’ın bu temasını Kongre’den saklaması ise, ABD başkentini yeni bir skandalın kucağına itti. Temsilciler Meclisindeki Demokrat grubu başkanı Nancy Pelosi, Sessions’ın Senato’ya yeminli ifadesinde, ‘Ruslarla hiçbir temasının olmadığını’ söylediğini hatırlatarak, derhal istifa çağrısı yaptı.

Pelosi yaptığı açıklamada, ‘’Sessions, Senato’da bakanlığının onaylanması görüşmelerinde yemin altında yalan beyan vermiştir. Yemin altında yalan söyleme suçu yaptırımı altında olmasına rağmen Senato Adalet Komitesinde, ‘Ruslarla hiçbir temasım olmadı’ dedi. Şimdi öğrendik ki bu beyanı yanlış. Kongre’ye Ruslarla teması konusunda yeminli olduğu halde yalan beyanda bulunması nedeniyle Adalet Bakanlığından derhal istifa etmelidir. Sessions, ülkemizin adalet infaz gücünün başında olmaya artık ehil değildir’’ dedi.

Pelosi, kendisi de Ruslarla temas kurmuş Sessions’ın bakanlığında FBI’ın bu konuda bağımsız bir soruşturma sürdürmesinin zorluğuna dikkat çekti ve ‘Trump’ın Ruslarla politik, kişisel ve finansal bağlarını araştıracak bağımsız partiler üstü bir komisyona ihtiyaç olduğunu‘ savundu.

Sessions’ın sözcüsü Washington Post’a yaptığı açıklamada, Sessions, Ruslarla görüşmesini, Trump’ın kampanya temsilcisi olarak değil, o dönemde üyesi olduğu Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi kimliği ile gerçekleştirdiğini savundu. Ancak bu savunma, tepkilerin dinmesine yetmedi.

Kongre Denetleme Komitesinin kıdemli üyelerinden Elijah Cummings de, ‘’Senatör Sessions, yemin altında, yalan şekilde Ruslarla temasım yok dedikten sonra, haftalarca bunu düzeltmedi ve Başkan Trump’ın bütün ülkeye, danışmanlarının Ruslarla temasından haberi olmadığını söylemesini seyretmesine rağmen yine düzeltmedi. Adalet Bakanı Sessions derhal istifa etmelidir ve artık bu konuyu soruşturacak bağımsız bir komiteye ihtiyaç vardır.’’ açıklaması yaptı. Kongre üyesi Adam Schiff ise Bloomberg habere yaptığı açıklamada, ”Eğer Rus elçiyle görüştüğü haberi doğruysa, istifa etmelidir. Bu bir çağrı bile değil, istifa etmek zorunda” diye konuştu.