Skip to content
Menu

Trump’ın damadının ailesinden Çinlilerle 400 milyon dolarlık emlak yatırımı

Beşinci Cadde 666 numaralı gökdelen, konumu ile emlak yatırımının gözdelerinden biri.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Mart 2017)

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kuhner’in ailesine ait Kushner Companies’in Çin merkezli Anbang Insurance Group firması ile 400 milyon dolarlık bir emlak sözleşmesine imza atmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

New York Times gazetesi Ocak ayındaki bir haberinde, Trump’ın en büyük kızı Ivanka ile evli Kushner’in, Manhattan Beşinci Cadde 666 numaralı gökdelene ortak yatırım için Anbang ile bir ortak yatırım peşinde olduğunu yazmıştı. Bloomberg’de Pazartesi günü yayınlanan haberde ise görüşmelerin tamamlanma aşamasına geldiği ve 400 milyon dolarlık bir sözleşme imzalanacağı kaydedildi.

Haberde ayrıca, Kushner – Anbang ortaklığının yatırımlarına, EB-5 vizesi karşılığında yeni küresel ortaklar aradıkları da kaydedildi. EB-5 vizesi, ABD’de 500 bin doların üzerinde yatırım yapacak yabancı yatırımcılara verilen ve iki yılın sonunda kalıcı göçmenliğe başvuru hakkı veren bir vize. Beyaz Saray’dan Bloomberg’e yapılan açıklamada Trump’ın danışmanı Kushner’in vize sürecine müdahil olmayacağı garantisi verildi.

Anbang’tan yapılan açıklamada da şirketin ‘’son derece şeffaf ve tüm kural ve mevzuatlara uyma konusunda son derece titiz olduğu’’ savunuldu.

Çin devlet yetkilileri ile perdeli ilişkileri olduğu iddia edilen Anbang ile yapılan özleşmenin, Trump’ın Nisan ayı içinde Çin devlet başkanı Xi Xinping’i, Florida Mar-a-Lago’daki özel malikanesinde ağırlayacağı haberlerinden sonra gelmesi dikkat çekti.

666 numaralı gökdelen

New York’un ünlü emlak grubu Tishman tarafından 1957 yılında, Rockefeller Center’ın karşısında ve St Patricks Katedralinin hemen yanında inşa edilen gökdelen, 2006 yılında Kushner ailesine 1,8 milyar dolara satıldığında, Manhattan tarihinde en yüksek fiyata satılan bina ünvanı kazanmıştı. Bina, 41 katı ve 147 metre yüksekliği ile Manhattan’ın en yüksek 100 binası arasına giremese bile, dünyanın en pahalı alışveriş güzergahının tam kalbindeki konumundan dolayı oldukça değerli görülüyor. Kushner ailesi, binanın alışveriş katını 2008 yılında yaklaşık 600 milyon dolara satmıştı. Binanın ofis ve alışveriş katlarının günümüzdeki toplam emlak değeri 2,85 milyar dolar olarak öngörülüyor.