Skip to content
Menu

ABD’de seyahat harcamaları hakkında soruşturma açılan bakan sayısı 4’e çıktı

Soldan sağa: Hazine Bakanı Steve Mnuchin, EPA Başkanı Scott Pruitt, Müstafi Sağlık Bakanı Tom Price, Gazi İşleri Bakanı David Shulkin, İçişleri Bakanı Ryan Zinke

AMERİKA BÜLTENİ (5 Ekim 2017)

Ticari uçuş olan yerlere bakanlıkça kiralanan özel uçaklarla gittiği ortaya çıkan ABD Sağlık Bakanı Tom Price’ın bakanlıktan istifasının üzerinden günler geçmeden Trump kabinesinin bir başka bakanı daha seyahat kurallarına aykırı harcamaları nedeniyle topun ağzında.

ABD Gazi İşleri Bakanı David Shulkin’in Temmuz ayındaki bir Avrupa seyahati sırasında, resmi görüşme ve toplantıların yanı sıra, eşiyle müzeleri ve turistik anıtları gezdiği, tenis maçı izlemeye gittiği ortaya çıktı. Gazi İşleri Bakanlığı Teftiş Dairesinin, kendi bakanı hakkında, federal devlet seyahat kurallarına aykırı davranarak vergi mükelleflerinin parasını suistimal edip etmediği konusunda soruşturma başlattığı açıklandı.

Bakanlığın Teftiş Dairesi Başkanlığı sözcüsü Michael Nacincik, soruşturma kapsamında Bakanın, Avrupa seyahati hakkında tüm bilgilerin toplanmaya ve 10 günlük gezideki tüm faaliyetlerin incelenmeye alındığını açıkladı.

Bakanlığın basın sözcüsü Curt Cashour yaptığı açıklamada, ‘’Sayın Bakan, Bakanlığın Teftiş Dairesi Başkanlığının başlattığı soruşturmaya saygı duymaktadır. Soruşturmanın başlaması için en iyi yerin, bakanın gezisinin tüm detay ve faaliyetlerinin kamuoyu ile paylaşıldığı bakanlık web sitesi olduğuna inanıyoruz.’’ dedi. Bakan Shulkin ise, ‘’Gaziler ve vergi mükellefleri, bakan olarak yaptığım seyahatin tüm harcama detaylarını bilme hakkına sahiptir. Biz de bütün bu bilgileri internet üzerinden yayınlayarak bunu sağlayacağız’’ şeklinde savundu kendisini.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Teftiş Dairesinin de İçişleri Bakanı Ryan Zinke’nin seyahatlarında, vergi mükelleflerinin parası ile resmi seyahat kurallarına aykırı harcama yapıp yapmadığı konusunda bir soruşturma başlattığı öğrenildi. Bakanlığın Zinke için bazı uçak kiralamaları ile bazı askeri uaçkların kullarınımı inceleme altında.

Böylece kendi bakanlıklarının teftiş dairelerince haklarında soruşturma yürütülen ABD’li bakan sayısı 4’e çıktı.

Hazine Bakanı Steve Mncuhin hakkında Hazine Bakanlığı teftiş dairesinin ve ABD Çevre Koruma Dairesi EPA başkanı Scott Pruitt hakkında da kurumun teftiş dairesinin yürüttüğü birer soruşturma var.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz