Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi senatör Trump’a yüklendi ve politik kariyerine nokta koydu

AMERİKA BÜLTENİ (26 Ekim 2017)

Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü Jeff Flake, Senato’da 2018’de yeniden aday olmayacağını açıkladığı konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’ı sert şekilde eleştirdi. Senatör Flake bir yandan Trump’ı ‘ABD demokrasisi için bir tehlike’ olarak nitelerken bir yandan da ABD Kongresindeki meslektaşlarını, Trump’ı yeterince denetlemedikleri için eleştirdi: ‘’Sessiz kalıp harekete geçmedikçe, yükümlülüklerimizi ve görevimizin ilkelerini onursuzlaştırıyoruz’’.

Senatör Flake, konuşmasında ABD’nin kurucu babalarından ve dördüncü başkanı James Madison’un Federalist Makaleler’in 51’ncisinde dile getirdiği, ‘’kuvvetler ayrılığında bir erkin haddini aşan cüretine karşı diğer erklerin de cüretkar müdahale etmesi gerektiği’’ yaklaşımı da hatırlattı.

Trump’a hitaben, mezarlıkların ‘vazgeçilemez insanlarla’ dolu olduğuna işaret eden Senatör Flake, ‘’Ne şu anda bu mekanı dolduran bizlerden biri ne tarih boyunca bu mekanda görev yapmış olanların hiçbiri vazgeçilemez değil. Vazgeçilemez olan tek şey Philadelphia’da temelleri atılan ve burada kabul gören değerlerdir. Bu değerler bu ülke insanları özgür kalmak istedikçe yaşayacaklardır’’ diye konuştu.

Flake, Trump’a ve partinin girdiği yeni çizgiye karşı çıkacak son senatör olmayacağını söylemesi de, parti içi savaşın daha da kızışacağı yorumlarına neden oldu.

Senatör Flake’in sert eleştirileri, bir başka Cumhuriyetçi senatör Bob Corker’ın (Tennessee), son günlerde Trump’ı ‘olgunluktan uzak olmak ve mental sorunları olmakla’ itham etmesinden sonra gelmesi dikkat çekti.