Skip to content
Menu

Trump’ın Kongrede ilk zaferi; Şirketlere vergi kesintisi Senato’dan geçti

52 kişilik grubunun 51’inin oyunu alarak tasarıyı geçirmeyi başaran Senato Cumhuriyetçilerinin lideri Senatör Mitch McConell, sabaha karşı biten oylamadan sonra genel kuruldan mutlu ayrıldı.

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2017)

ABD vergi kanunlarında son 30 yılın en büyük değişikliklerini içeren, ‘’Vergi Kesintisi ve İstihdam Artırma İçin Yasa Değişikliği’’ yasası, Amerikan Senatosunda 49’a karşı 51 oy ile geçti. Cumhuriyetçi senatörlerden sadece Tennessee Senatörü Bob Corker, tasarının bütçe açığını daha da artıracağı gerekçesiyle ‘hayır’ oyu verdi. Yeni yasa ile getirilen en büyük değişiklik, şirketler gelir vergisi oranını kalıcı olarak yüzde 35’ten yüzde 20’ye düşürmesi. Yasa, şirketlere ve en zengin Amerikalıların vergi yükünü azaltırken, orta sınıf ve dar gelir gruplarına getireceği yük nedeniyle Demokratların ve çalışan kesimlerin büyük tepkisini çekiyor.

Temsilciler Meclisi kendi versiyonunu geçtiğimi haftalarda geçirmişti. Şimdi önümüzdeki haftalarda her iki versiyonun aynileştirilmesi müzakereleri olacak. Aynileştirilmiş metin yeniden hem Temsilciler Meclisinde hem de Senato’da oylanacak ve o zaman geçerse Trump’ın onayı ile yasalaşacak. Yasa, Obamacare olarak adlandırılan sağlık sigortası reformu kanunun 2010’da yasalaşmasından beri ABD Kongresinde tek partiden üyelerin oylarıyla geçen ilk büyük yasal değişiklik olacak.

Bob Corker’ın ‘hayır’ oyuna rağmen, mali şahinler olarak adlandırılan kanadı da dahil Cumhuriyetçi senatörlerin ilk kez bu şekilde aynı yönde oy kullanması da dikkat çekti. Senato Cumhuriyetçileri, Obamacare’in yürürlükten kaldırılması veya temel hükümlerinin değiştirilmesi tekliflerinde son bir yılda bir türlü birlik sağlayamayarak Trump yönetiminin en büyük seçim vaadinin askıda kalmasına neden olmuştu.

Partiler üstü Ortak Vergi Komitesinin raporuna göre yeni vergi kesintisi yasası, ABD bütçesindeki açığı önümüzdeki 10 yılda 1 trilyon dolardan daha fazla artıracak. Şirketlerin kazandığı ve süresiz olan büyük vergi indirimine rağmen, bireysel gelir vergisi oranında ise sadece 6 yıl uygulanabilecek küçük bir indirim getiriliyor. Ve eğer Kongre önümüzdeki yıllarda süreyi uzatmazsa bireysel gelir vergisi oranı tekrar yükselecek. Bir vergi analizine göre ise New York, California, New Jersey ve Illinois gibi büyük eyaletlerde yaşayanların bireysel gelir vergisi indirimi, eyalet yasaları ile federal yasaları arasındaki ilişkiden dolayı 6 yıl bile beklemeden hemen ortadan kalkacak.

Senato Demokratlarının lideri Chuck Schumer yaptığı açıklamada, ‘’Bu tasarının Kongreden geçmesiyle, bugün artık yeni Cumhuriyetçi Partinin ilk günü. Orta sınıfın vergi yükünü artıran, iplerini elinde tutan şirketlere ödemeyi yapmak için ilkelerini satan yeni Cumhuriyetçi Partinin…’’ diye konuştu.

Aylardır süren tartışmalara ve hazırlanan taslaklara rağmen tasarının bazı Cumhuriyetçi senatörlerin itirazına takılacağı anlaşılınca, ABD Kongresi Cuma günü sıra dışı gelişmelere sahne oldu. Son dakikalarda hazırlanan yüzlerce sayfalık metin Kongre üyelerine gönderildi. Metnin bazı bölümlerinin elle yazılmış olması bazı cümlelerin üzerinin kalemle çizilmesi, Demokratların büyük tepkisine neden oldu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz