Skip to content
Menu

ABD’nin tek ulusal gazetesinin başyazısında Trump’a çok ağır ifadeler

AMERİKA BÜLTENİ (13 Aralık 2017)

ABD’nin ilk ve tek ulusal gazetesi USA Today gazetesi, keskin politik tartışmalara mesafesiyle biliniyor. Gazetenin 2016 başkanlık seçiminde tarihinde ilk kez bir aday (Trump) aleyhine, ‘başkanlık yapmaya ehil olmadığı’ gerekçesiyle başyazı yayınlaması diğer medya organlarına haber olmuştu. Gazetenin bugünkü başyazısında da Trump’ın başkanlık yapmaya ehliyeti olmadığı tekrar edildi ancak sonrasındaki ağır cümleler, en taraflı sol gazetelerde bile görülmeyecek sertlikteydi. ”Moral değerlerden, insanlıktan yoksun” diye nitelenen Trump’ın yaklaşımlarının mide bulandırıcı hale geldiği vurgulanarak, ”Sürekli aşağının aşağısına da inmeyi başarabilen bu başkan için vurabileceği bir dip yok görünüyor” dendi. Başyazı, Donald Trump’ın salı sabahı Twitter üzerinden, New York Senatörü Kirsten Gillibrand’ın, kendisine yakın zaman önce senatör seçimine kampanya bağışı için yalvarmaya geldiğini ve bu bağış parası için ‘istediği herşeyi yapabileceğini’ yazmasına tepki olarak yayınlandı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Tweet’in, ‘bağış karşılığında seks imasını’ içermediğini savundu. Ancak USA Today bu açıklamayı tatmin edici bulmadı:

‘’Tweet’inde Senatör Gillibrand’a fahişeden başka bir şey dememiş olan bu başkan, Barack Obama Başkanlık Kütüphanesinin tuvaletini temizlemeye veya George W. Bush’un ayakkabılarını boyamaya bile liyakatli değil’’.

Bu ağır ifadelerin yer aldığı başyazı şöyle devam etti:

‘’Bu bizim bütün başkanlarla yaşadığımız politik farklılıklarla veya onların bazı kararları hakkında yaşadığımız hayal kırıklıklarıyla ilgili bir konu değil. Obama da Bush da bir çok konuda başarısız oldular. Seçim kampanyalarında verdikleri sözleri tutmadılar veya gerçek dışı beyanlarda bulundular. Ancak ikisinin de temel şahsiyeti ve saygınlığı hiçbir zaman şüphe konusu olmadı’’.