Skip to content
Menu

Japonya’da çalışanlara mesainin bittiğini gece bekçisi ‘drone’lar haber verecek

AMERİKA BÜLTENİ (25 Aralık 2017)

Japonya şirket çalışanları, yoğun çalışma tempolarıyla biliniyor. Bu nedenle de bir çok büyük iş yerinde, işe dalmış çalışanlara eve gitme vaktinin geldiğini haber vermek için hoparlörden melodi çalınması yaygın.

Ancak bu ay ilk denemesi yapılan yeni bir uygulama ile artık çalışanlara eve gitme vaktinin geldiğini ‘drone’lar haber verecek.

Nippon Telegraph and Telephone East’ adlı telekom firması, drone sistemleri geliştiren Tokyo merkezli Blue Innovation ve Nagoya merkezli Taisei bina yönetimi firmasının ortak projesi olan sistem ile mesai saatinin bitmesiyle beraber şirket içinde ‘drone’lar uçmaya başlayacak.

Gece boyunca katları dolaşacak ‘drone’lar aynı zamanda, gece bekçisi olarak da kullanılacak. ‘Drone’lar dolaştıkları katlarda, ofislerde, koridorlarda ve merdiven boşluklarında çektikleri anlık video görüntülerini bulut ortamında şirketin iletişim merkezine gönderiyor. İletişim merkezindeki yöneticiler, bu görüntüleri canlı izleyebildikleri gibi, daha sonra kayıttan da izleyebiliyor.

Yeni sistem, isteyen şirketlerde Nisan ayından itibaren deneme amaçlı uygulanacak. Sistemin satışına ise Ekim ayında başlanacak.

Japonya’da ‘drone’ sektöründeki hızlı büyümenin son göstergelerinden biri de ‘Rakuten’ adlı Japon e-ticaret devinin bu ay kamuoyu açıkladığı yeni akıllı telefon uygulaması(app) oldu. Bu uygulama, drone operatörleri için, drone’lar için uçuşa yasak bölge bilgilerini, drone uçuşu için hava durumu koşullarını ve diğer gerekli bilgileri anlık sağlayacak. Rakuten ve Amerikan AirMap firmasının ortak ürünü olacak uygulama için Rakuten Airmap adlı ortak bir şirket kuruldu. Rakuten Airmap uygulaması, drone operatörlerine, havaalanları ve kalabalık meskun mahaller gibi ‘drone’lar için yasak alanlar üzerinde drone uçuşu yapma izni başvurusunu uygulama üzerinden yapma olanağı da sağlayacak.

Tokyo metropol bölgesinin doğusundaki banliyö kenti Chiba, kent üzerinde drone uçuşu veya denemeleri için akıllı telefon uygulaması üzerinden başvuruları kabul etmeye başlayan ilk kent oldu.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan takip edebilirsiniz veya Facebook‘tan takip edebilirsiniz