Skip to content
Menu

Beyaz Saray’ın bahçesindeki 189 yıllık ağaç kesilecek

Ünlü manolya ağacı, Beyaz Saray’a ait 1940’lı yıllara ait bir fotoğrafta bu şekilde yer almıştı

AMERİKA BÜLTENİ (27 Aralık 2017)

Beyaz Saray’ın güney bahçesi bu hafta dramatik bir değişime sahne olacak. Beyaz Saray’ın hemen dibinde 1800’lerden beri bulunan ve Beyaz Saray’da başkanların yaşadığı daireye kadar yükselen dev manolya ağacının bu hafta kesilerek kaldırılmasına karar verildi. Beyaz Saray bahçesindeki en yaşlı ağacın kesilmesine, ağacın hastalığı konusunda uzman görüşlerini aldıktan sonra First Lady Melania Trump’ın karar verdiği açıklandı. Açıklamada, First Lady’nin ağacın ömrünün uzatılması konusunda her türlü seçeneği uzmanlarla uzun uzun konuştuğu ancak sonunda kesilmesinin en doğru karar olacağı kararına vardığı kaydedildi. Ağaçtan çıkacak odunların ise özel bir korumaya alınacağı kaydedildi.

Tarihe tanıklık eden ağaç

ABD’nin eki başkanlarından Andrew Jackson, 1828 yılında başkan seçildikten sadece birkaç gün sonra eşi Rachel’in ölmesiyle büyük bir üzüntü yaşadı. Beyaz Saray’a bir dul olarak taşınan Andrew Jackson, Beyaz Saray’ın hemen dibine eşinin memleketi olan Tennessee’nin Hermitage kentinden yine eşinin çok sevdiği bir manolya ağacı fidanı getirterek dikti. 1828’den beri Beyaz Saray ile özdeşleşen ağaç bu nedenle ‘Jackson Manolyası’ adıyla anılıyordu.

Jackson Manolyası, 1928 yılından 1998 yılına kadar basılan 20 Amerikan doları banknotlarının üzerinde de yer aldı.

1994 yılında, tek motorlu küçük bir uçak Beyaz Saray’ın bahçesine düştüğünde, bir parçası ağaca hasar verdi ve en büyük dalı kesildi.

Barack Obama, 2016 yılında Küba’ya yaptığı tarihi ziyarette, bu ağaçtan aldığı bir fideyi de götürerek, Küba’da dikti.

Hayat döngüsü

Michelle Obama, 2009 yılından itibaren bu ağaçtan elde edilen manolya fidelerini Amerika’nın dört bir tarafına göndererek ekilmesini sağladı.

Öte yandan, ağaçtan alınan bazı sağlıklı sürgünlerin, özel bir serada büyütüldüğü ve bu orijinal fidanlardan birinin, yakın zamanda atasından boşalacak yere dikileceği de Beyaz Saray kaynaklarının verdiği bir başka bilgi.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz