Skip to content
Menu

Romanya’da sol koalisyondan yolsuzluk ve rüşvet cezalarını hafifletme girişimi

Romanya’da iktidar koalisyonunun yolsuzluk cezalarını hafifletmek için ikinci kez girişimde bulunacağı geçen hafta gündeme geldiğinde, Bükreş’te halk, ağızları ve gözlerini siyah bantla kapatarak protesto yapmıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (27 Aralık 2017)

Romanya’da iktidardaki Sosyal Demokrat koalisyon, yolsuzlukların cezalarını hafifletme ve bazı yolsuzlukları tamamen cezasız bırakmak için son bir yıl içinde ikinci kez değişiklik teklifi sundu. Uluslararası şeffaflık gözlemci organizasyonu Transparency International endeksine göre, Romanya, Avrupa Birliğinin en yolsuz ülkelerinden biri konumunda. Brüksel, bu nedenle Romanya’daki yargı sistemini özel gözlem altında tutuyor.

Sosyal Demokrat Parti milletvekillerince sunulan yasa teklifi, kamu hazinesinde 200 bin Euro’dan (yaklaşık 237 bin dolar) daha az zarara neden olan, yetki suistimalleri ve yolsuzlukları tamamen cezasız bırakıyor. Yasa kapsamında diğer yolsuzluk suçları ile ilgili değişiklik teklifleri arasında, hapis cezası yerine ev hapsi getirilmesi, rüşvet alınması suçlarında cezanın hafifletilmesi gibi maddeler de var. En çarpıcı değişiklerden biri ise, kamu görevlisinin konumu ve yetkisini seks yapmak için kullanmasını suç olmaktan çıkarması.

Yasa geçerse, halen maddi çıkar karşılığında yetkisini suiistimalden yargılanması devam eden Sosyal Demokrat Parti lideri ve Meclis Başkanı Liviu Dragnea hakkındaki dava da düşecek.

Yine benzeri suçlardan yargılması süren veya soruşturma geçirmekte olan her partiden onlarca milletvekili ve belediye başkanları da hakkındaki davalardan kurtulacak. Romanya’da yolsuzlukla mücadele mahkemesi, 2006 yılından beri 72 milletvekilini hapse gönderdi.

2017 başındaki benzeri bir yasal değişiklik teklifi, ülkede onlarca yıldır yapılan en kitlesel sokak gösterileri ve protestolara yol açmış bunun üzerine iktidar koalisyonu, teklifi geri çekmek zorunda kalmıştı.

Parlamentoda çoğunluğu oluşturan iktidar koalisyonu Aralık ayı başında geçirdiği kanunla, yargı düzeninde değişiklik yapmış ve yargı üzerinde iktidarın gücünü ve kontrolünü artırmıştı.

Bu dramatik değişiklik Romanya’yı da, komşuları olan ve muhafazakar partilerce yönetilen diğer iki AB ülkesi Macaristan ve Polonya’da büyük mesafe kaydeden yolsuzlaşma ve totaliterleşme yoluna sokmuştu.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz