Skip to content
Menu

Amerikan medyasının yaşayan efsanesi ‘Jön Türkler’ ekibine katıldı

86 yaşındaki Dan Rather, 24 yıl boyunca ABD’nin en popüler ana haber bültenini sunmuştu.

AMERİKA BÜLTENİ (22 Ocak 2017)

Amerikan medyasının yaşayan efsanelerinden Dan Rather, YouTube üzerinden yayın yapan Young Turks Network (Genç Türkler Ağı) adlı progresif haber yayını ağında bu akşamdan itibaren ana haberleri sunacak.

2002 yılında Türk kökenli Amerikalı gazeteci Cenk Uygur tarafından bir radyo programı olarak başlayan The Young Turks (TYT), daha sonra Ben Mankiewicz ve Dave Koller’ın da katılımıyla büyüdü. 2008 yılında YouTube üzerinden canlı yayına başladığından beri günlük yüzbinlerce izleyicisiyle ABD’nin etkili politik haber mecralarından birine dönüşmüş durumda. Kanalın isminin kaynağı ise 19’ncu yüzyılda mücadeleleri nedeniyle çoğu Avrupa’ya kaçmak zorunda kalan Jön Türkler. Onların mücadelesine atıfla, Amerikan politik literatüründe de, muhafazakar statükoya ve müesses düzene itirazı olan ilerici genç aydınlar için ‘Young Turk (genç Türk)’ deyimi kullanılıyor. Kanal, Amerikan politikasında sol bir çizgide yayın yapıyor.

1981 yılından 2005 yılına kadar 24 yıl boyunca CBS kanalında, ABD’nin en çok izlenen ana haber bültenini sunan Dan Rather, bugünden itibaren hafta içi her gün TYT’da, 30 dakikalık ‘Dan Rather ile Haberler’ programını sunacak. TYT, Dan Rather’ın sunacağı haber bültenini, ‘Gelenekdışı Akşam Haberleri’ şeklinde tanıtıyor. Dan Rather’ın haberleri her akşam New York saati ile 17:30’da TYT’nin YouTube kanalından yayınlanacak.

86 yaşındaki haber efsanesini ekrana dönmeye zorlayan şey ise CNN’e yaptığı açıklamaya göre, Donald Trump:

‘’Bazen şahıs bazen de kurum ismi vererek de durup dinlenmeksizin gazeteciliği kötüleyen, gazeteleri milletin düşmanı diye niteleyen bir devlet başkanı varsa bu karşısında direniş gösterilmesi gereken bir şeydir. Tek bir gazetecinin bile önemli olduğu bir dönemdeyiz. İçinde gazetecilik duygusu olan, gazetecilik deneyimi olan herkesin gazetecilik yapma sorumluluğu olan bir süreçteyiz’’

Rather, TYT hakkında, TYT CEO’su Cenk Uygur ile tanışıncaya kadar çok fazla bilgiye sahip olmadığını ancak Uygur ile tanışınca çok yakınlık hissettiğini ve sunulan bu fırsata da bu nedenle sıcak baktığını söyledi.
Cenk Uygur ise CNN’e verdiği demeçte, Dan Rather’ın, ‘radikal’ bir kanalda olacağı için progresif bir tavır takınmak zorunda olmadığını söyledi: ‘’Özgün bakış getirebilen insanlara ihtiyacımız var. Dan’ın olaylara bakışı sadece zeki, bilgili ve muazzam bir deneyime dayalı değil, aynı zamanda oldukça özgün de…’’

TYT, YouTube kanalının yanı sıra, Facebook sayfasından da izlenebiliyor. Hafta içi her akşam doğu saatiyle 18:00’de başlayan ve iki saat süren yayının ana omurgasını ise Cenk Uygur ve Ana Kasparian’ın günün gelişmeleri yorumladıkları bölüm oluşturuyor.

Mütevazı koşullarda başlayan yayın bugün onlarca profesyonel gazetecinin istihdam edildiği etkili bir medya organizasyonuna dönüşmüş durumda. Cenk Uygur, 2013 yılında çoğunluğu YouTube reklamlarından olmak üzere yıllık gelirlerinin 3 milyon dolar civarında olduğunu açıklamıştı. 2014 yılında kanal bu gelirine ek olarak, eski Louisiana eyalet valisi Buddy Roemer’ın başkanlığındaki bir yatırım firmasından 4 milyon dolarlık yatırım aldı. 2016 yılında kanalda bir araştırmacı gazeteci ekibi istihdam etmek için düzenlenen bağış kampanyasında 2 milyon dolar toplandı. 2017 Ağustos ayında ise farklı yatırım şirketlerinin de desteğiyle, TYT 20 milyon dolar yatırım daha sağladı. TYT, bu yeni kaynakla daha güçlü isimleri de istihdam edeceğini açıklamıştı.

1970 yılında İstinabul’da doğan Cenk Kadir Uygur, ailesinin 1978 yılında ABD’ye göçmesiyle yerleştikleri New Jersey’de büyüdü. East Brunswick Lisesinden mezun olduktan sonra Pennsylvania Üniversitesinde işletme ve Columbia Üniversitesinde hukuk eğitimi aldı. Wendy Lang ile evil olan Uygur, iki çocuk babası.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz