Skip to content
Menu

Davos Forumu, Modi’nin konuşmasıyla başladı: ‘Küreselleşme saldırı altında’

AMERİKA BÜLTENİ (23 Ocak 2018)

İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomi Forumunun bu yılki oturumları, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin konuşmasıyla başladı. Modi, konuşmasında bir yandan yabancı şirketleri küresel ekonominin yıldızlarından Hindistan’a yatırıma teşvik ederken bir yandan da küresel işbirliğinin mücadele için şart olduğunu söylediği en acil üç küresel soruna dikkat çekti: ‘İklim değişikliği, terörizm, ülkelerin ben-merkezciliği’.

Modi, küreselleşme ve uluslararası işbirliğinin, korumacı yerlici anlayışların saldırısı altında olduğunu kaydetti.

‘’Terörizm çok tehlikeli bir tehdit’’ diye konuşan Modi, ‘’Ancak, insanlar ‘bizim iyi terörizm’ ve ‘onların kötü terörizmi’ arasında fark olduğunu söylediklerinde çok daha tehlikeli bir hal alıyor.’’ dedi.

Hint Başbakan konuşmasında, devlet liderlerinin kurallar üzerine kurulu uluslararası düzene saygı göstermesi gerektiğini söyleyerek, küresel kurumların saygınlık ve güçlerinin pekiştirilmesi gerektiğini savundu. Modi, özellikle de Hindistan gibi çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli ülkeler için demokrasinin sadece bir politik sistem olmadığını bir yaşam tarzı bir hayat görüşü olduğunu savundu.

Hindistan’a yatırımın geçmişe göre artık çok kolay olduğunu açıklayan Hint Başbakan, ‘’Buradan ‘raj’ lisansı şartını sona erdireceğimizi ilan ediyorum. Yabancı yatırımcıya kırmızı bantı kaldırıyoruz yerine kırmızı halı seriyoruz’’ şeklinde konuştu. Davos’a son kez bir Hindistan Başbakanının katıldığı 1997’de Hindistan’ın gayrisafi hasılasının 400 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Modi, 21 yılda bu GSY’nın 6 kat büyüdüğüne dikkat çekti.

Hindistan Başbakanının 24 saatlik programı için Davos’a indiği saatlerde Uluslararası Para Fonu, Hindistan’ın gelecek yıl 7,4 büyüme ile Çin’i de geçerek en yüksek büyüme oranına sahip büyük ekonomi olacağını açıkladı.