Skip to content
Menu

Demokratlarda, partinin kalesi olan eyaletlerde 2020 ‘içsavaşı’ korkusu

New York eyaletinde 2020 adaylığı için hazırlık yapan üç önemli Demokrat: Belediye Başkanı Blasio, Senatör Gillibrand ve Eyalet Valisi Cuomo

AMERİKA BÜLTENİ (1 Şubat 2018)

California’nın politikada yükselen iki yıldızı San Francisco’lu senatör Kamala Harris ve Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti karşı karşıya… 2020 Başkanlık seçiminin Demokrat Partideki potansiyel başkan aday adayları, California’da Demokrat Partinin bağışçı ve tabanına tarafınızı seçin demenin arefesindeler. Bu çekişme asybergin görünen yüzü. Bir de eyaletin iki önemli milletvekili Eric Swalwell ve Adam Schiff gibi, nabız yoklama aşamasında olanlar var.

Ancak Demokrat Parti sadece California’da bu kaosu yaşamayacak. En az sekiz eyalette daha, partinin birden fazla ciddi ismi 2020 için hazırlık yapıyor. Bu eyaletlerin çoğunun Demokrat Partinin kaleleri veya seçimin kritik eyaletleri olması, 2020 öncesinde bu eyaletlerdeki bir iç savaşın politik maliyeti hesaba katıldığında bugünlerde Partinin karar mekanizmalarını kara kara düşündürüyor.

Demokrat Partinin New York eski eyalet teşkilat başkanı Jay Jacobs, Politico gazetesine yaptığı açıklamada, önümüzdeki 1 yıllık sürecin bu açıdan Demokrat Parti için oldukça tuhaf bir yıl olacağı öngörüsü yapıyor.

New York eyaletinde bir yanda Eyalet Valisi Andrew Cuomo, diğer yanda Senatör Kirsten Gillibrand, partinin potansiyel 2020 aday adayları arasında olduğu sır değil. New York şehri belediye başkanı Bill de Blasio’nun da adaylık sinyalleri vermesi New York’u potansiyel bir içsavaş alanına dönüştürüyor. New York’un hinterlandında yer alan iki eyaletten New Jersey senatörü Cory Booker ve Connecticut senatörü Chris Murphy’nin de New York metropol bölgesinin bağışçıları arasında nabız turuna çıkmasıyla, potansiyel mücadele daha resmen başlamadan partide tansiyonu yükselmesine neden oluyor.

Her iki eyalette de yeni bir ‘Clinton’ kazası yaşamak istemeyen aktivistler, ‘Clinton’ türü güvenebilecekleri merkez isimlere eğilimli büyük bağışçılar, partinin iskeletini ayakta tutmaya çalışan teşkilatçılar arasında hafif atışmalar başlamış durumda.

Demokrat Partinin New York ve California’dan potansiyel 2020 aday adayı olarak başını ağrıtacak isimler profesyonel politikacılar ile de sınırlı değil. Şov dünyasının dev ismi Oprah Winfrey, Facebook’tan Mark Zuckerberg ve Sheryl Sandberg, Disney’den Bob Iger, milyarder aktivist Tom Steyer’ın da partiden, bağımsız veya üçüncü parti adaylıkları da Demokratlar açısından kaotik diğer olasılıklar.

Partinin bir başka kalesi Massachusetts eyaletinde Senatör Elizabeth Warren, eyaletin eski valisi Deval Patrick ve milletvekili Seth Moulton potansiyel aday adayları olarak görülüyor.

Washington eyaletinde de vali Jay Inslee çıkışlarıyla, partinin ulusal teşkilatlarının dikkatini çekmeye çalışırken eyaletin önemli kenti Seattle’ın sembol markası Starbucks’ın CEO’su Howard Schultz’un da olası dışarıdan adaylığı bir başka gerginlik kaynağı…

Maryland eyaletinden milletvekili John Delaney şimdiden adaylık çalışmalarına başladı bile. Eyaletin eski valisi Martin O’Malley’nin de bir kez daha başkan aday adayı olacağını düşünen çok.

Demokratlar sadece kalelerinde değil, seçimin kritik eyaletlerinde de iç çekişme tehdidi altında. 2020 seçiminin en kritik eyaletlerinden biri olacak Virginia’da eski vali Terry McAuliffe’ın başkan aday adaylığı çok büyük olasılık. Virginia Demokratlarının diğer iki önemli ismi, senatörler Tim Kaine ve Mark Warner’ın da adaylık potansiyelleri oldukça yüksek. Yine bir başka kritik eyalet Ohio’da milletvekili Tim Ryan çıkışlarıyla dikkat çekerken, Ohio’da partinin sol kanadı, eğer Kasım ayında yeniden kazanmayı başarırsa Senatör Sherrod Brown’ın başkan aday adayı olması için bastırıyor. Muhafazakar eyalet Texas’ta bile Demokrat Partinin eyalet teşkilatı, eski Konut Bakanı Julian Castro ile yatırımcı Mark Cuban arasında tercih yapma zorunluluğunda kalabilir.

Demokrat Parti, modern başkanlık seçimi tarihinde, aynı eyaletten birden fazla ciddi adayı hiç çıkarmamıştı. Bir eyaletten bir ciddi aday adayı çıktığında diğer bir potansiyel ciddi aday, genelde adaylığını koymaktan vazgeçti. Örneğin son olarak, 2016 seçim yarışı sırasında New Yorklu Demokratlar, vali Coumo’nun, New York adayı Hillary Clinton’a karşı aday olacağı endişesi yaşadılar ancak Coumo, Clinton’un adaylığını resmen açıklamasından sonra aday olmaktan vazgeçti.

Cumhuriyetçi Partide ise aynı eyaletten iki ciddi aday sık görülen bir manzara. Sadece 2016 seçimindeki önseçim yarışında, Texas’tan Rick Perry ve Ted Cruz, Florida’dan Jeb Bush ve Marco Rubio, New York’tan Donald Trump ve eyaletin eski valisi George Pataki kıyasıyla mücadele verdiler.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz