Skip to content
Menu

IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad’ın ilginç yaşam tarzı

AMERİKA BÜLTENİ (29 Ocak 2018)

İsveç’in dünyaca ünlü mobilya satış zinciri IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad, önceki gün 91 yaşında öldü.

Dünyanın en zengin 10 kişisinden biri olan Kamprad, müthiş zenginliğine rağmen oldukça ‘tutumlu’ yaşayan tuhaf milyarderlerden biriydi. Ikea’nın çalışanları, lüks otomobillere binemez ve lüks otellerde kalamaz kuralına en başta kendisi uyuyordu. Uçak seyahatlerini her zaman ekonomi sınıfı koltuklarında yapıyordu. Yaşadığı şehirde belediye otobüsü kullanmadığı zamanlarda tek arabası olan emektar Volvo’sunu kullanıyordu. Takım elbise giymiyor, kravat takmıyordu. İş gezilerinde ucuz otellerde kalıyordu. Elbiselerini ise açık hava pazarlarından alıyordu. Bir defasında, daha ucuz diye saç traşı için yoksul ülkelerdeyken berbere gittiğini itiraf etmişti. 1973 yılında yüksek vergiden kaçmak için Danimarka’ya sonra da oradan da İsviçre’ye yerleşti.

1943 yılında 17 yaşındakeyken kurduğu IKEA’nın adı, Ingvar Kamprad’ın ad ve soyadının başharfleriyle, doğup büyüdüğü Elmtaryd köyü ve Agunnaryd kasabasının adlarının baş harflerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıktı. IKEA’nın, 49 ülkedeki 403 mağazası sadece 2017 yılında 936 milyon müşteri ağırladı. 47,6 milyar dolarlık satış yaptı. Mobilyaları pakette satma fikri ise, 1956 yılında işçisi Gillis Lundgren’in bir masayı arabaya yerleştirme çabası sırasında doğdu. Masanın çok yüksek olduğunu gören Lundgreen, masayı yerleştirmek için ayaklarını sökünce IKEA ile özdeşleşen evde monte mobilya fikri de ortaya çıktı.

IKEA’nın kendine ait ilk mağazası ise 1958 yılında İsveç’in Almhult kentinde açıldı. Kamprad’ın 1980’lerin sonunda CEO’luktan emekli olması sonrasında üç oğlu büyük ölçüde şirketin yönetiminde rol aldı.  2010 yılında tamamen emekli olduktan sonra 2014 yılında memleketi İsveç’e geri dönerek yerleşti ve burada öldü.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz