Skip to content
Menu

Kuzey Kore lideri ve babası ülke dışında Brezilya pasaportuyla dolaşmış

AMERİKA BÜLTENİ (28 Şubat 2018)

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve babası Kim Jong Il’in Japonya ve bazı Batı ülkelerine seyahatlerinde sahte isimle düzenlenmiş Brezilya pasaportları kullandığı ortaya çıktı. Kuzey Kore’yi yöneten ailenin üyelerinin, Kuzey Kore dışına başka ülkelerin pasaportları ve başka isimlerle çıktığı biliniyordu. Reuters haber ajansının ele geçirdiği Brezilya Pasaportları fotokopileri ile ilk kez belgelendi.

Bir Batılı kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘’Bu yönetici ailenin yurt dışı seyahat arzusunun yanı sıra, gerektiğinde kaçış yollarını da gösteren bir durum’’ yorumu yaptı.

Kuzey Kore’nin Brezilya büyükelçiliği konu hakkında yorum yapmayı reddetti. Brezilya Dışişleri Bakanlığı ise konunun soruşturulmakta olduğunu açıkladı.

Brezilyalı bir yetkili ise iki pasaportun sahte olmadığını gerçek pasaport olduğunu ve Prag elçiliğine boş olarak gönderildiğini söyledi.

Bir Batı Avrupalı üst düzey yetkili ise, Josef Pwag ve Ijong Tchoi adlarına düzenlenen iki pasaportun en az iki Avrupa ülkesine vize başvurusunda kullanıldığını kaydetti. Ancak vize verilip verilmediği ise belirsiz. Bir güvenlik kaynağı da pasaportların Brezilya, Japonya ve Hong Kong’a seyahatlerde kullanıldığını belirtti.

Japonya’nın en çok satan gazetesi olan Yomiuri Şimbun, 2011 yılında yayınladığı bir haberde, Kim Jong Un’un 1991 yılında çocukken Japonya’ya Brezilya pasaportuyla geldiğini yazmıştı ki bu tarih, Reuters’ın fotokopilerini ele geçirdiği iki pasaportun onay tarihinden bile 5 yıl öncesi…

Her iki pasaport da Brezilya’nın Prag Büyükelçiliğince 26 Şubat 1996 yılında 10 yıllığına onaylanmış. Yüz testleri her iki fotoğraftaki şahısların Kim Jong Un ve babası olduğunu doğruluyor.

Kim Jong Un’un fotoğrafıyla Josef Pwag adına onaylanan pasaportta doğum tarihi 1 Şubat 1983 olarak gösterilmiş. Jong Un’un gerçek doğum tarihi ise bilinmiyor. Jong Un’un büyükelçinin şoförünün oğlu kimliğiyle İsviçre’nin Bern kentinde uluslararası bir okuldan mezun olduğu ise biliniyor.

Babası Kim Jong Il’in fotoğrafı bulunan ve Ijong Tchoi adına düzenlenen pasaportta ise doğum tarihi olarak 4 Nisan 1940 gösterilmiş. 2011 yılında öken Jong Il’in gerçek doğum yılı ise 1941.

Her iki pasaporttaki sahte isimlerin doğum yeri ise Brezilya’nın Sao Paulo kenti. Reuters haber ajansı kendilerinin sadece pasaportların fotokopilerini elde edebildiklerini dolayısıyla üzerinde bir oynama olmadığı garantisine sahip olmadıklarını da habere eklediler.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz