Skip to content
Menu

Dünya Kupasının resmi futbol topu İsviçre’deki testlerden sonra onaylandı

AMERİKA BÜLTENİ (3 Haziran 2018)

İsviçre Fen Bilimleri ve Teknoloji Federal Laboratuvarı (EMPA), gerçekleştirdiği bir dizi bilimsel testten sonra, 2018 Rusya Dünya Kupasında kullanılacak resmi futbol topunun materyal olarak ve uygulamalı fizik açısından mükemmel olduğuna karar verdi.

EMPA, FIFA adına 22 yıldır sürdürdüğü futbol topu denetiminde bir çok kez de futbol toplarına geçerli not vermemişti. Ancak, bazı kalecilerin, havada süzülüş karakteristiği hakkında eleştirilerde bulunduğu Adidas firmasına ait “Telstar 18” futbol topunu resmen onayladı.

EMPA, topun sadece ağırlık veya ebat gibi fiziksel özelliklerini incelemiyor. Testlerde 250 kez su tankına hızla çaprtırılmasına rağmen en az oranda su geçirmesi, içindeki hava basıncını koruması ve iki metre yukarıdan zemin çarptırıldığında yine aynı yüksekliğe geri çıkması gibi koşullar da aranıyor. Bunlar dışındaki testlerde de topun ‘mükemmel’ olarak onaylanması için en az 4000 puan toplaması gerekiyor. Bu testler arasında saatte 50 kilometre hızla bir duvara 2000 kez çarptırıldıktan sonra hala orijinal şeklini koruması da var.

Dünya Kupasına katılacak bazı takımların kalecilerinin topla denemeler yapmasına da izin verildi. Bunlardan bazıları, topun havada pırpırlandığı eleştirisinde bulunduğu öğrenildi. Telstar 18 futbol topu, bugüne kadarki geleneksel futbol topları gibi altıgen veya beşgen parçalardan bir yüzeye sahip değil. Asitmetrik görünüme sahip rastgele elementlerden oluşan bir yüzeye sahip. Bu da bu topun havada süzülüşü sırasında farklı aydınlatma ortamlarında oldukça farklı bir görüntüye neden olmasına neden olabilir. Bu bazı kaleciler için dezavantaj oluşturabileceği gibi bazı profesyonel futbolcular için de ‘büyülü vuruşlar’ yapabilmeleri için avantajlar sağlayabilir.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz