Skip to content
Menu

Visa ağ kesintisi, elektronik ödemenin gelecekteki risklerini gündeme getirdi

AMERİKA BULTENİ (2 Haziran 2018)

Visa kredi kartla ödemede dün (1 Haziran) yaşanan başarısızlıkların Avrupa geneli ve bazı diğer ülkelere yayılması, özellikle de seyahatte olanlar başta olmak üzere alışveriş yapanları oldukça zor durumda bıraktı.

Visa sözcüsü, 1 Haziran günü yaşanan ağ kesintilerini doğrulayarak, sorunu tespit edip en kısa sürede çözmeye çalıştıklarını açıkladı. Visa sözcüsü, kartla ödemedeki başarısızlıkların, sistemdeki bir arızadan kaynaklandığını ve dışarıdan sisteme yetkisiz bir giriş veya müdahale sonucu olmadığını kaydetti. Bankamatik kartlarının yüzde 95’i Visa ağı üzerinden işlem gören İngiltere’de herkesin nakit çekmesi nedeniyle birçok bankamatikte nakit kalmadı. Uzmanlar özellikle yolculuğa çıkanlara, Mastercard veya nakit gibi alternatif seçenekleri de yanlarında tedbiren bulundurmalarını tavsiye ediyor.

Visa kart sistemindeki iletişim ağı sorunu, her geçen gün daha büyük oranda elektronik ödemeye dayalı hale gelen küresel ekonominin gelecekte yaşayabileceği riskleri de gündeme getiriyor.

RBR danışmanlık firmasının hazırladığı rapora göre küresel kredi kartıyla ödeme piyasası büyük ölçüde, Visa, Mastercard ve Çin’in UnionPay firmalarının egemenliğinde. California merkezli Visa firması, 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 7.3 trilyon dolarlık parasal harekete aracılık yaptı.

Her ne kadar alışverişlerde nakit kullanılması yaygınlığını sürdürse de 2017 yılında küresel dijital ödeme miktarı tarihte ilk kez nakit ödeme miktarını geçmişti.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz