Skip to content
Menu

Kyoto’da haftalardır kaybolan terliklerin sırrı ortaya çıktı; İki hırsız tilki

Tilkileri takip eden polis, haftalardır kapılardan çalınan ayakkabı ve terlikleri toplu halde buldu. Foto: Muromachi polis karakolu

AMERİKA BÜLTENİ (1 Haziran 2018)

Japonya’nın Kyoto kentinde son haftalarda evlerin kapısından kaybolan sandalet ve terliklerin sırrı ortaya çıktı. Hırsızları yakalamak için pusuya yatan polisler, kapılardan terlik ve sandaletleri çalanların iki tilki olduğunu tespit ettiğinde küçük çaplı bir şok yaşadı.

Koyoto’nun banliyölerinden Nagaokakyo’da bir çok evin kapılarından terlik ve sandaletlerin çalındığı ihbarı yapması üzerine araştırma ve soruşturmaya başlayan polis, 5 kişilik bir timle 20 Mayıs gecesi pusuya yattı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan iki hırsız tilkiyi takip eden polisler, tilkilerin çaldıkları yeni terlikleri, terk edilmiş bir evin bahçesindeki bir çukura taşıdıklarını tespit etti.

Uzmanlar, iki tilkinin çukuru doğurmak için kazmış olabileceğini ve terlikleri de gıda istiflemek içgüdüsüyle çalmaya başlamış olabileceklerini düşünüyor.

Kyoto polisi, bölge halkından terlik ve ayakkabılarını kapılarda bırakmamalarını istedi. Japon kültüründe evlerin içine ayakkabıyla girilmiyor. Bu nedenle de kapılar ya kapının dışında veya hemen eşiğin iç tarafındaki boşlukta çıkarılıyor.

Öte yandan Kyoto tilkileri, ilk ayakkabı hırsızı tilkiler değil. 2009 yılında Almanya’nın Föhren adlı kasabasında kaybolan 100 çiftten fazla ayakkabının da tilkilerce çalındığı ortaya çıkmıştı. İngiliz gazeteci Peter Beaumont da, 2013 yılında Observer’daki bir yazısında evinin yakınındaki tilkilerle yaşadığı mücadeleyi anlatmıştı:

‘’Bir sabah, bahçe çimlerinin ortasında bebek boydan yetişkin numaralara kadar 7 ayakkabı buldum. Hiç biri çift değildi.’’

2014 yılında da İngiltere’nin Farlington bölgesi civarında tilki yuvası yakınlarında 50’den fazla ayakkabı bulunmuştu.

Japonya, geçtiğimiz aylarda da istasyonlarda yolcuların metro kartlarını çalan karga haberini konuşmuştu. Videoları sosyal medyada rekor kıran kargayı sonunda bir kadın yolcu yakalamış ancak söz konusu kişiye, ‘yaban hayvanını alıkoyma’ suçu işlemekten dolayı para cezası kesilmişti.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz