Skip to content
Menu

Trami tayfunu Japonya’ya ilerliyor

AMERİKA BÜLTENİ 28 Eylül 2018

Pasifik havzasında bu yaz oluşan en güçlü hava sistemlerinden biri olan Trami tayfunu, Japonya’nın Okinawa adalarına yaklaşırken, süper tayfunun hafta sonunda Japonya’nın ana adasını vurması bekleniyor. Bir ara kategori 5 şiddetinde bir kasırgaya dönüştükten sonra son günlerde kategori 2 seviyesine kadar gerileyen Trami’nin Japonya’ya vurmadan hemen önce yeniden kategori 3 şiddetine yükselmesi bekleniyor. Halen merkezinde rüzgarın hızı saatte 165 kilometreye ulaşan süper tayfunun oldukça yıkıcı bir rüzgar ve yoğun yağış taşıdığına dikkat çeken uzmanlar Japonya’nın batı kesiminde yaşayanları tayfun ile ilgili haberleri takip etmeye ve tedbirli olmaya çağırdı.

Ülkenin Osaka merkezli batı kesimi halen, yaklaşık 1 ay önce vuran ve ülkeyi 25 yıldır etkileyen en şiddetli hava sistemi olan Jebi tayfununun yaralarını tam olarak sarabilmiş değil. 11 kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan Jebi tayfunu, ülkenin ikinci büyük uluslararası havaalanı olan Kansai Uluslararası Havaalanının da sular altında kalarak günlerce kapanmasına neden olmuştu. 

Doğal afetler yazı

Trami tayfunu, Japonya’nın ‘afet yazı’nın son halkası olacak. Haziran ayında son yüzyılın en büyük yağışı ile tarihi bir sel felaketi yaşayan ülke, daha sonra haftalarca sürecek, tarihinin en şiddetli sıcak hava dalgalarından birine maruz kalmıştı. Yine Temmuz ayından beri 5’i ülkenin ana adası Honshu’ya ulaşan 8 tayfunun vurduğu ülke, önce Osaka merkezli (6,1) sonra da 41 kişinin ölümüne 600’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan Hokkaido merkezli (6.6) iki büyük deprem ile de sarsılmıştı.