Skip to content
Menu

Washington DC’de tek parti hakimiyeti sona erdi

ABD Başkanı Trump, Senato çoğunluk grubu lideri Mitch McConnell (R-Ky.), Senato azınlık grubu lideri Charles Schumer (D-N.Y.) ve Meclis Demokrat grubu lideri Nancy Pelosi (D-Calif.) ile Oval Ofis’te. (Eylül 2017)  

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2018)

ABD 2018 ara dönem seçimi Washington DC’deki dengeleri değiştirdi. Gayriresmi sonuçlara göre Demokratların umduğu ‘mavi tsunami’ gerçekleşmedi ama ABD’yi iki yıl boyunca çalkalaması beklenen bir rüzgar oluştu. İşte seçim gecesinden yarına kalan bazı notlar: 

Seçim tamamen Trump ile ilgili

ABD’de Beyaz Saray’ı elinde tutan partinin başkanlık seçiminin olmadığı ara dönem seçiminde Kongre’yi kaybetmesi çok sık rastlanılan bir durum. Ancak bu yıl adayların kimliğinden çok seçimin neredeyse bir Trump referandumuna dönüşmesi ABD politikası açısından bir ilki oluşturdu. Sandık başı anketleri, Cumhuriyetçi Partilileri parti adaylarına oy vermeye yönlendiren ve Demokrat adaylara oy vermeye yönlendiren en önemli motivasyonun, adayların kim olduğundan çok, Trump’a destek veya Trump karşıtlığı olduğunu belirledi. Ortaya çıkan sonuç ise ABD’nin Trump destekçiliği ve karşıtlığı üzerine kurulu keskin kutuplaşmanın sürdüğünü gösteriyor. Amerikan politikasında önümüzdeki iki yıl Demokratların ‘nefret objesi’ Trump ile Cumhuriyetçilerin ‘nefret objesi’ Nancy Pelosi arasında bir mücadeleye sahne olacak. 

Kongre’de artık iki kanadın hikayesi var

Donald Trump’ın başkanlığının ilk iki yılında, kongre denetimi olmadan keyfini sürdüğü denetimsiz yönetim dönemi sona erdi. 

Cumhuriyetçi Parti, beklendiği gibi Senatoda çoğunluğu korudu. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı için her iki yılda bir seçim yapılırken, 100 sandalyeli Senato’nun üçte biri her iki yılda bir seçime giriyor. Bu yıl seçime konu olan 33 koltuktan 26’sı halen Demokratların elindeyken Cumhuriyetçi Partiden sadece 9’u seçime dahildi. Bunun da ötesinde seçime girecek 26 Demokrat senatör koltuğundan 10’unun Trump’ın 2016 seçimini farkla kazandığı eyaletlerin sandalyeleri olması Demokratlar için Senato çoğunluğu hedefini bir tür politik mucizeye dönüştürüyordu. Ancak, Texas’ta Demokrat adayın 30 yılı aşkın süredir görülmemiş şekilde senatörlük yarışına ortak olması ve son dakikaya kadar kazanma şansını dürdürmesi, Cumhuriyetçilerin kalesinin, bundan sonraki seçimlerde bir yarış eyaleti olacağını sergiledi.   

Buna karşın Temsilciler Meclisi ise, Demokrat çoğunluğun eline geçti. Bu sandalye dağılımı sadece Trump’ın istediği yasayı Kongre’den geçirmesini zorlaştırmayacak, aynı zamanda Kongre’nin Beyaz Saray üzerindeki denetim mekanizmaları da daha sıkı şekilde kullanmasına yol açacak. Çünkü Meclis başkanlığı ve komitelerin yönetimi Demokratların eline geçiyor. Demokratlar, Trump’ın Amerikan kamuoyundan sır gibi sakladığı gelir vergisi beyannamelerini görmekten, Trump yönetiminin bir çok önemli ismini Meclis’te sorgulamaya ve hatta mahkemelere sevketmeye kadar çok sayıda önemli yetkinin de sahibi artık.

Kadınlara yönelik yaklaşımı nedeniyle kadın haraketlerinin hedefinde olan Trump’ın keyfini kaçıracak sonuçlardan biri de tüm zamanların rekoru olarak 100’den fazla kadının milletvekili seçilmesi oldu. Yine, Trump ile sık sık polemiklere giren Cumhuriyetçi Parti 2012 başkan adayı Mitt Romney de Utah senatörü seçilerek Kongre üyesi oldu. 

Eğitim sandık sonuçlarında fark yaratıyor

Demokrat Partinin, Cumhuriyetçi Partiden kazandığı sandalyelerin olduğu bölgelerin tamamının eğitim düzeyi en yüksek Cumhuriyetçilere ait bölgeler olması dikkat çekti. 

İlklerin gecesi

ABD 2018 seçimleri bir çok ilke sahne oldu. 

Colorado eyaletinde Demokrat Partili vali adayı Jared Polis seçimi kazanarak, Amerikan tarihinde ilk gay eyalet valisi oldu.

Minnesota eyaleti 5. Bölgede seçilen İlhan Omar ile Michigan eyaleti 13’ncü bölgeden seçilen Rashida Tlaib, ABD tarihinde Kongre’ye seçilen ilk Müslüman kadın milletvekilleri oldu.

Kansas 3. Bölgede kazanan Demokrat aday Sharice Davids ile New Mexico birinci bölgede seçimi kazanan Demokrat Partili Debra Haaland ABD tarihinin ilk Kızılderili kadın milletvekilleri oldu.  

Susan Anthony’nin sadece oy vermek istediği için tutuklanmasından 146 yıl sonra bu gece ABD’de rekor sayıda kadın milletvekili seçildi. Halen 84 kadın milletvekili olan Meclis’e daha oy sayımı sürerken 100’den fazla kadının seçildiği kesinleşti. 

Demokrat Partili Sylvia Garcia, Texas tarihinde eyaletten milletvekili seçilen ilk Hispanik kadın oldu. 

Bu yıl başına kadar barmenlik yapan 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez, önce bir kaç ay önceki önseçimde Demokrat Parti grubunun en güçlü ikinci isimini yendikten sonra bu akşam ABD tarihinde seçilen en genç kadın milletvekili olmayı da başardı. 

Ayanna Pressley Massachusetts tarihinde seçilen ilk siyah kadın milletvekili oldu. 

Cumhuriyetçi Partili Marsha Blackburn, Tennessee tarihinde seçilen ilk kadın senatör oldu. Tarihinde ilk kez bir kadın senatör seçen diğer eyalet Arizona oldu.