Skip to content
Menu

Japonya’da Sevgililer Günü karşıtı erkeklerden protesto

AMERİKA BÜLTENİ (12 Şubat 2019)

Japonya’da da kısaca ‘Kakuhido’ olarak adlandırılan ‘Popüler Olmayan Erkekler Devrimci İttifakı’ adlı örgütün üyeleri, 12 yıldır olduğu gibi bu yıl da Sevgililer Günü öncesinde Tokyo’da ‘romantik kapitalizm’ karşıtı protesto gösterisi yaptı. Aşırı soğuk hava bu yıl katılımcı sayısını olumsuz etkilese de Tokyo’nun merkezi noktalarından Şibuya’da bir araya gelen devrimci örgüt üyeleri, ”Godiva’nın kölesi olmayın” çağrısı yaparak, ”Kahrolsun romantik kapitalizm” sloganları attı.

Sevgililer Günü, dünyadaki bir çok ülkeden farklı olarak Japonya’da bir tür ‘çikolata’ gününe dönüşmüş durumda. Ancak 14 Şubat’ta çoğunlukla kadınlar çikolata alıyor. Erkekler bir şey almıyor. Bir ay sonra 14 Mart’taki ‘Beyaz Gün’de ise bu kez erkekler kadınlara çikolata alıyor. Erkek gününde çikolatanın yanında bir başka hediye daha olması da yaygın gelenek. Ülkede 14 Şubat ve 14 Mart’taki toplam hediyelik çikolata satışı, yılda ortalama 1 milyar doları aşıyor. Sadece çikolata geleneği, şekerleme üreticilerin de yoğun tepkisini çekiyor.

Grup geçmiş yıllarda ev kadınları aleyhine yaptığı gösteriler ile de gündeme gelmişti. Söz konusu gösteride de, ev kadınlarının, ‘’zavallı kocaları gün boyunca işyerlerinde ölümüne çalışırken evlerinden Japonya’nın geleceğini kontrol etmelerini’’ protesto etmişlerdi.

Geçtiğimiz yıl yaptıkları bir protesto eyleminde, ‘’Sevgililer Gününü kutlamak zorunda değilsiniz’’ diye konuşan örgüt lideri, konuşmasını, ‘’Normal bir gün gibi geçirin. Düşmanımız çok güçlü ama biz de uzun bir mücadeleye hazırız’’ şeklinde tamamlamıştı.

Tam adı Kakumeiteki Himote Domei  olan örgütün, iddialarında samimi bir örgüt olmayıp satirik bir grup olduğu konusunda Japon medyasında değişik şüpheler de dile getiriyor. Ancak örgüt lideri Takayuki Akimoto, son derece içten bir mücadele yürüttüklerini savunuyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz