Skip to content
Menu

ABD’nin en hayati istatistik dairesine ‘siyasi’ atamalar tartışma yarattı

AMERİKA BÜLTENİ

Trump yönetiminin yeni üst düzey atamaları, bir kez daha, federal devlet gücünü, siyasi kariyerinin araçlarına dönüştürme endişesi ve tartışması başlattı. 

ABD’nin en önemli ve en büyük istatistik kurumu olan ‘Census Bureau’da (Nüfus Sayım Bürosu) ‘kurum politikasından sorumlu genel müdür yardımcılığı’ oluşturan Trump yönetimi bu makama, kurum profesyoneli veya uzmanlarından biri yerine, Trump’a yakın kurumdışı biri ismi atadı. Texas Tarleton Üniversitesi profesörü Nathaniel Cogley, kurumun bütün politikalarını oluşturacak makama atanırken, Youtube’daki kanalında ırkçı yorumlarıyla tanınan bir başka Trump destekçisi Adam Korzeniewski de Cogley’ın danışmanlığına getirildi. 

Census Bureau, ABD’de kimlerin oy kullanma ehliyetine sahip olduğundan, hangi eyaletin Kongre’de kaç milletvekiline sahip olacağına veya 1,5 trilyon dolarlık sağlık sigortası fonundan ne kadar pay alacağına kadar bir çok konuda nihai belirleyici konumunda. 

Bu yılın, ABD’de her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımı yılı olması atamaları daha kritik hale getiriyor. Kurumun bu yıl elde edeceği nüfus istatistikleri, gelecek 10 yılın politik ve ekonomik paylaşımını şekillendirecek. 

Demokrat Partiden yapılan açıklamada, böylesi önemli bir dönemeçte böylesi bir hassas kuruma, partiler üstü profesyoneller yerine siyasi iki üst düzey atama yapaılması, ‘’Trump yönetiminin, 2020 nüfus sayımını manipülasyon çabasının yeni bir adımı olarak’’ nitelendirildi. 

Daha önce Nüfus Sayım Dairesinde kurum başkanlığı dahil 27 yıl görev yaptıktan sonra iki yıl önce emekli olan John Thompson, NPR’a yaptığı açıklamada, ‘’Kuruma böylesi bir siyasi atama yapmanın, Nüfus Sayım Dairesinden gerçek sonuçları değil de yönetimin istediği sonuçları çıkarma hedefi olduğu gibi bir görüntü oluşturduğunu söyledi.