Skip to content
Menu

NYTIMES: Milyarder Trump 750 dolar vergi ödedi

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2020)

Sık sık zenginliğiyle övünen ABD Başkanı Donald Trump’ın başkan seçilmeden önceki 15 yılın en az 10 yılında tek cent bile vergi ödemediği ortaya çıktı. Dolar milyarderi Trump, 10 yıl aradan sonra ilk kez başkan adayı olduğu 2016 ve başkanlığının başladığı 2017 yıllarında vergi ödedi. Ancak bu vergilerin miktarı da sadece 750’şer dolardı. 

New York Times gazetesi, Trump’ın kamuoyundan sır gibi sakladığı gelir vergisi beyannamelerinin son 18 yıla ait olanlarına ulaştığını iddia etti. New York Times’ın haberini yalanlayan Trump ‘’tamamı ile yalan haber’’ açıklaması yaptı. Ancak Trump, bu haberi yalanlayacak belgelerini yine paylaşmaktan bir kez daha kaçındı. 

Trump, gelir ve vergi belgelerini kamuoyuna açıklamayan ilk ABD Başkanı konumunda. 2016 yılında başkan adaylığı sırasında, ve 2017’de başkan seçildiğinde, vergi beyannamesi sorulduğunda, beyannamelerinin vergi incelemesi altında olduğunu, inceleme bitince açıklayacağını söylemişti. Trump,yıllar sonra vergi beyannamesini Amerikan halkı ile paylaşmadan ikinci kez ABD başkanı olma mücadelesi veriyor. Pazar günü basın toplantısında bir kez daha, ‘’beyannamelerin vergi dairesince incelemesi bittiğinde yayınlandığında haberin yalan olduğu ortaya çıkacak’’ savunması yaptı. Ancak, yasal olarak, vergi dairesi incelemeleri, Trump’ın beyannamelerini kamuoyu ile paylaşmasına engel değil. İstediği her an paylaşabilir. 

Trump, şirketlerinden, sahibi olduğu kainat güzelliği yarışmasından ve sunucusu olduğu “The Apprentice” adlı televizyon programından yüz milyonlarca dolar kazandı. Kazandığı bu paralar Trump Organizasyonuna aktarıldı. Trump Organizasyonu ise sürekli zarar gösterdiği için vergi tahsil edilemedi. 

Garsondan az vergi ödedi milyarder gibi yaşadı

NY Times haberinin en çarpıcı detaylarından biri ise, zarar eden ve hiçbir geliri gözükmeyen Trump’ın ve çocuklarının yıllarca milyarder gibi yaşamayı sürdürmesi. Örneğin, ülkenin farklı köşelerindeki lüks evleri ve işleri arasında özel Boing uçağıyla dolaştı. Saç stilistine 70 bin dolardan fazla ödedi. Kızı Ivanka da, makyaj ve kuaförü için 100 bin dolardan fazla para harcadı. Ve bunlar da, vergiyi düşürmek için gider olarak gösterildi. The Apprentice programındaki saç stilistine ödediği onbinlerce doları da, şirketlerinin gideri gibi gösterdi. 

Yine örneğin ailenin New York Seven Springs’teki kır evi ve arazisi de, iş yatırımı gibi gösterilip, 2,2 milyon dolarlık emlak vergisinden muaf hale getirildi. Oysa ki, malikane Trump ailesinin, özel evi ve bunu her iki oğlu da röportajlarında defalarca vurguladılar.  

Trump şirketlerinin tamamının gelirinin yüzde 20’sini ‘’danışman gideri’’ olarak gösterdiği de görülüyor. Ancak bu giderin hiçbir detayı belirtilmiyor. Danışman gideri, vergiden düşülebiliyor. Örneğin Azerbaycan’daki hotel anlaşmasından elde edilen 5 milyon dolarlık gelirin 1,1 milyon doları danışman gideri olarak gösterildi. 2010 yılından beri en az 26 milyon dolar ‘danışman gideri’ gözüküyor. 

Bu danışman giderlerinin önemli bir kısmını, şirketlerin yöneticisi de olduğu halde Ivanka Trump’ın aldığı görülüyor. 

Bir başka çarpıcı detaya göre de, Trump’ın en çok övündüğü işleri olan golf parklarının da sürekli zarar etmesi. 2000 yılından beri Trump’ın golf parkları 315 milyon dolar zarar etmiş. 2016 yazında Washington DC’de açtığı ve başkan olduktan sonra yabancı delegasyonların favori konaklama merkezi olan Washington Trump Hoteli de 55 milyon dolar zarar göstermiş. 

NY Times’ın haberine göre, Trump, 2004 – 2018 yılları arasında imaj ve marka geliri olarak bile sadece 427 milyon dolar para kazanmış. Ancak, sayısı 500’ü bulan Trump şirketlerinin tamamı zarar göstererek, bütün bu gelirlerini vergiden kurtarmış. 

Trump’ın hotel ve şirketleri, başkanlığının ilk dört yılında yabancı ülkelerde en az 73 milyon dolarlık gelir elde etti. ABD Başkanının her hangi bir yabancı ülkeyle para alış verişini kesinlikle yasaklayan etik kuralları ihlal ettiği iddialarına neden oluyor. Haberin bir başka çarpıcı detay ise, sürekli vatanseverlik hamaseti yapan Trump’ın, ABD’ye 750 dolar vergi ödediği 2017 yılında, bir çok yabancı ülkede binlerce dolar vergi ödemesi oldu. Bunlar arasında, Panama’da $15,598, Hindistan’da $145,000 ve Filipinler’de $156,824 vergi ödemeleri de var. 

New York Times haberi, ABD’nin seçim gündemine bomba gibi düştü. Haberin internette yayınlanmasından sonra Demokrat Partililerden tepkiler de yükseldi. New York milletvekili Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter hesabından ‘’2017 yılında ben garson olarak binlerce dolar vergi ödedim. Trump 750 dolar ödemiş. Trump, garsonlardan ve kaçak göçmenlerden bile az vergi ödemiş’’ tepkisi verdi. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz