Skip to content
Menu

Tayvan’da 200 gündür Kovid-19 bulaşan tek bir vaka bile olmadı

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ekim 2020)

Dünyanın büyük bölümü Kovid-19 pandemisinin ikinci dalgası ile mücadele ederken, Tayvan, başka hiçbir ülkenin ulaşamadığı bir rekorun sahibi oldu. Tayvan, tek bir lokal Kovid vakasının bile oluşmadan 200’ncü gününe ulaştı. Çin’in komşusu Tayvan’da son Kovid vakası 12 Nisan’da görüldü. Avrupa ve ABD ikinci dalganın etkisi altında kalırken, Tayvan’da ikinci bir dalga bile oluşmadı. Ülkedeki son 20 vakanın tamamı da yurt dışından ülkeye gelmiş kişiler.

Çok büyük çoğunluğu Çinli 23 milyonluk ada ülkesinde Ocak ayından beri sadece 550 Kovid vakası görüldü ve sadece 7 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Uzmanlar bu sıra dışı başarıda en önemli etkenin, Tayvan’ın 2003 Sars salgınından gerekli dersleri çıkararak, olası salgınlara karşı oldukça hazırlıklı olmasını gösteriyor. Tayvan, Çin’de daha ilk vakalar görüldüğünde sınırlarını kapattı ve her türlü şüpheli vakaya, oldukça yoğun bir test uygulaması gerçekleştirdi. Ülkede maske kullanımının son derece yaygın olması da bir başka yardımcı faktör oldu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi salgın hastalıklar uzmanı Peter Collignon, Tayvan, büyük nüfuslu ülkeler içinde, kitlesel Kovid salgını oluşmasını engelleyen tek ülke. Muhtemelen de virüsle mücadeledeki en başarılı ülke” değerlendirmesi yapıyor. Collingnon’un dikkat çektiği bir diğer ilginç detay ise Avustralya ile aynı nüfusa, ve kat be kat yoğun kent yaşamına sahip olmasına rağmen, Avustralya’dan çok daha başarılı olması.

Tayvan’ın aynı zamanda salgın hastalıklar uzmanı da olan eski devlet başkan yardımcısı Chen Chien-jen ise, diğer ülkelerin Tayvan’dan alacağı en önemli dersin, ”Testi pozitif çıkan vakaların takibi, temas ettikleri herkese ulaşılması sağlanmadan virüsün yayılmasının engellenemeyeceği”.

Tayvan, virüsle başarılı mücadelesinin yanı sıra ekonomik ve sosyal yaşamını da sürdürdü. Dünyada 2020 yılında ekonomik büyümesini sürdüren birkaç ülkeden biri oldu.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz