Skip to content
Menu

YouTube’u yaratan ikilinin satın aldığı Delicious, internette boğulma sorunumuza çare olabilecek mi?

AMERİKA BÜLTENİ (26 Eylül 2011)

Twitter’da yakip ettiğiniz yüzlerce kişi ya da kurum, okuduğunuz onlarca web sitesi ve blog, Facebook ve Google +’ta sosyalleşme faaliyetleri ve tüm bu ‘normal internet’ enformasyonunun, bilgisayarımızda açık 10-15 pencereden üzerimize sel gibi akması… İnsan beyninin sindirebileceğinden fazla hızda ve yoğunlukta veri akıyor.

YouTube’un kurucuları Chad Hurley ve Steve Chen, internet çağı insanını bu internet çığından koruma amacıyla, bir ara aktif haldeki sosyal imleme (bookmarking) sitesi Delicious’u yeniden canlandırma işine girdiler. Delicious kurulduktan 2 yıl sonra 2005 yılında Yahoo tarafından satın alındı. Ancak, internette hiçbir zaman kitlesel bir kullanıcı ilgisi yakalayamadı.

Bir süredir bazı idari krizler yaşayan Yahoo, bu yılın başında siteyi Hurley ve Chen’e sattı. Ve YouTube’u yaratarak astronomik bir fiyata Google’a satan ikili, Delicious’u önümüzdeki aylarda yeniden ve çok daha donanımlı olarak aktif hale getirmeyi planlıyor.

Delicious’un, yeni haliyle, internette akan bilgi sağanağında boğulmadan takip yapabilmeyi sağlayacağı belirtiliyor. Bilgi aramayı kolaylaştıracak, favorileri kategorize etmede yardım edecek ve bütün bunları paylaşma imkanı sunacak.

Temel soru, Delicious’un, Facebbok ve Google gibi yine kendi özgü filtreleme ve kategorizasyon sunan sitelerle rekabet hatta işbirliği yapabilecek bir site mi olacağı yoksa, internette size en uygun şeyi bulmayı vaadeden çok sayıdaki siteden biri olarak mı kalacağı… İnternet kullanıcılarının bu sorunu ortada durduğuna göre hala sorun çözülmüş değil. Demek ki hala yeni ve güçlü bir alternatifle bu piyasaya hükmedebilecek bir internet aktörüne ihtiyaç devam ediyor.

Delicious’un öncelikle, arama motorlarından, sosyal ağlara ve tarayıcılara kadar geniş bir yelpaze ile bağlantısı olan bir yapıda olması lazım. Eğer bazı çevrelerin olacağını varsaydıkları şkeilde bu mühendislik sorunu aşıp, çok farklı kaynaklardan bilgiyi bir araya getirip kategorize edebilirse, interneti kullanma kültürümüzde yeni bir çığır açabilir. Bakalım, Hurley ve Chen, bazı sektör analistlerin iddia ettiği gibi, RSS ve Twit yağmuru altında boğulmayı tarih yapacak yeni bir kullanım tarzı yaratmayı başarabilecek mi… Şüphesiz buna en çok üzülen, sıkıntılı bir zamanında fazla düşünmeden Delicious’u elinden çıkaran Yahoo olacak.