Skip to content
Menu

İsrail’de haremlik-selamlık kuralına uyan ‘koşer Facebook’ kuruldu

AMERİKA BÜLTENİ

(26 Eylül 2011)

İsrail’de aşırı dindar ortodoks Yahudiler, kadın ve erkek kullanıcıların ayrı tuşlardan farklı sayfalara girdiği ‘haremlik – selamlık’ Facebook oluşturdu. İsrailli 25 yaşındaki Yaakov Swisa adlı programcı geliştirdiği ultra koşer Facebook’a, ‘Faceglat’ adı verdi. ‘Glat’ İbranice’de  ve Yahudi şeriatında koşerin en üst seviyesi için kullanılan bir tabir. Faceglat sadece kadın kullanıcılarla erkek kullanıcıları birbirinden ayırmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcılarını ‘uygunsuz’ reklamlarla karşılaşmaktan da koruyor. İbranice yayın yapan Ynetnews’e konuşan Swisa, ‘’Tanrı korkusu olan, çocuklarını normal Facebook’ta karşınıza çıkan reklamlarla ve fotoğraflarla yüzyüze bırakmaz’’ diyor.

Swisa, İngilizce ve İbranice içeriğe sahip sitenin Facebook’a alternatif olmadığını, sadece ‘’tanrı korkusuna sahip temiz bir versiyonu’’ olduğunu dile getiriyor.

Faceglat’ın, açıldıktan kısa süre sonra kapanan ve sadece dinen uygun içeriği getiren Kosher arama motorunun akıbetine uğrayıp uğramayacağını zaman gösterecek.