Skip to content
Menu

Yahoo ve AOL öldü de gömülmeyi mi bekliyorlar?

AMERİKA BÜLTENİ (27 Eylül 2011)

İnternet dünyası, BusinessWeek dergisinde yer alan, ‘’Yahoo ve AOL öldü, cenazelerinin kaldırılmasını bekliyor’’ iddiasını tartışmaya devam ediyor. Peter Burrows’un kaleme aldığı analizde, bir zamanlar interneti domine eden iki devin adeta birer yürüyen cenazeye dönüştüğü ifade edilerek, ‘’Internet tarihinde, Yahoo ve AOL’un bugün içine düştüğü gibi sarsıntı geçiren web şirketleri, bir daha belini doğrultamıyor’’ denildi.

Business Week dergisi, internetin iki sembol isminin, henüz tam anlamıyla ölmese de, kalp atışlarının iyice yavaşladığını ve artık Myspace, Digg, ve RealNetworks gibi ölü efsanelerin yanına gitmekten kurtulmalarının çok zor olduğunu iddia etti.

Haberde, Yahoo’nun CEO’su Carol Bartz’ın gece yarısı darbesiyle kovulmasından hemen sonra AOL CEO’su Tim Armstrong’un telefonlarının, AOL ve Yahoo’yu birleştirmek isteyenlerin aramasıyla hiç susmadığı kaydediliyor. Ancak iki şirketi, birleşmenin de kurtaracağını düşünenelerin sayısı o kadar da yüksek değil.

Sürekli yeni yenilikler yaratarak kitlelerini ellerinde tutan Apple, Google ve Facebook’un aksine, AOL ve Yahoo’nun, yeni medya maskelerine rağmen eski medya kurallarıyla yönetildiğine dikkat çekilen analizde,  ‘’İkisi de oldukça kalabalık bir kullanıcı grubuna hitap etmeye devam ediyor aslında. Sadece Yahoo ayda 700 milyon ziyaretçi görüyor. Reklamverenlerin sevdiği gençleri de çekiyorlar. Kullanıcılarının yüzde 43’ü 34 yaşından genç. Ancak, Google ve Facebook’un aksine Yahoo ve AOL tamamen eski medya kurallarına uygun bir zihniyetle gelir elde etmeye çalışıyor.’’ diye kaydedildi.

AOL ve Yahoo’nun, internetteki dev rakipleriyle mücadele edecek sermaye birikimleri eridi. AOL, Time Warner’ın yan ürünü olduğundan beri 800 milyon dolar zarar etti. Yahoo, 1,2 milyar dolar kesinti yaptı. Oysa ki Google sadece 2010 yılında sermaye yatırımları için 4 milyar dolar harcayabilecek potansiyele sahip oldu. Aynı şekilde, Microsoft (2,4 milyar dolar), Apple (2 milyar dolar) ve Amazon da (979 milyon dolar) sermaye yatırımı yapabildi.

‘’Nakitiniz yoksa, yeni yatırım ve piyasalara yoğunlaşmak da oldukça zor’’ denilen haberde, şu tespitler yapıldı:

Yahoo, Bartz’ın 32 aylık patronluk döneminde tek bir yeni ürün bile ortaya çıkaramadı. Aynı dönem, sosyal medyanın ve mobil app’ların interneti kullanma şeklini tamamen değiştirdiği bir dönem oldu. 2014 yılında 2,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak mobil araçlar reklam pazarı için tek bir yatırım bile yapmadı.

Üstelik Yahoo, yeni yetenekleri bünyesine katmakta da başarısız olduğu gibi, daha çok kaptırdığı yeteneklerle (Flickr kurucusu Caterina Fake ve LinkedIn CEO’su Jeff Weiner gibi) anılır oldu.

Zombiler de canlanabilir

Öte yandan, Yahoo ve AOL’un artık internet cenazesi olduğu ve canlanamayacağı tezine karşı çıkanlar, ‘zombilerin de canlanıp yeniden hayat bulabileceği’ görüşünde. Bu görüşte olanlar, bir dönem dombiye dönüştüğü halde toparlanarak yeniden oldukça canlı internet şirketlerine dönüşen, Priceline ve eBay’i örnek gösteriyor. Yine bugün inertnet devi olab Apple, Steve Jobs’un şirkete geri döndüğü 1997 yılında tamamen iflastan sadece 1 hafta uzaktaydı. Bazı analistler, 1997’deki Apple’ın 2011’deki Yahoo’dan çok daha kötü durumda olmasına rağmen bugün gelebildiği noktaya dikkat çekiyor. Yahoo’nun, gereksiz maliyetleri iyice kesip, yeni ürünler yaratmak için ne gerekiyorsa yatırması tavsiyesinde bulunuyor bu analistler…

Tavsiye güzel de, Yahoo da bu tavsiyeyi dinleyecek kimse kaldı mı..?