Skip to content
Menu

Iowa’da Ron Paul ve Romney önde, Santorum yükselişte, Gingrich çöküşte

(Soldan) Ron Paul, Mitt Romney ve Rick Santorum Iowa anketlerinde önde

AMERİKA BÜLTENİ (28 Aralık 2011)

Cumhuriyetçi Partide 2012 başkan adaylığı yarışının resmen başlayacağı Iowa ‘caucus’ına 6 gün kala yayınlanan anket, Mitt Romney ve Ron Paul’un birincilik için çekiştiğini gösteriyor. 10 gün öncesine kadar partinin anketlerinde lider konumunda olan Newt Gingrich’in düşüşü sürerken, bugüne kadar anketlerde yüzde 1 civarında desteğe sahip olan Rick Santorum son haftada yükselişini hızla sürdürüyor.

CNN, Time Dergisi ve ORC International ortaklığıyla gerçekleşen ankete göre Iowalıların yüzde 25’inin tercihi Mitt Romney. Yüzde 3 hata payı verilen ankette ikinciliği ise yüzde 22 destekle Ron Paul alıyor.

Anketin en büyük sürprizi ise Rick Santorum’un yüzde 16 destekle üçüncülüğe yükselmesi. Herman Cain’den sonra Iowa’da birinciliğe yükselen Newt Gingrich ise son altı güne girilirken, yüzde 14 ile Santorum’un da gerisine düştü. Eyaletteki Evanjelik oylar, hızla Santorum’a kayıyor.

Öte yandan ankete katılan Iowa’lıların yüzde 40’ının 6 gün içinde fikirlerini değiştirerek farklı bir adaya yönelebileceklerini söylemesi de belirsizliği artırıyor.