Skip to content
Menu

Facebook hisseleri bu hafta halka arz ediliyor; Gerçekten 100 milyar dolarlık bir şirket mi?

AMERİKA BÜLTENİ (30 Ocak 2012)

Medyaya sızan bilgiler doğruysa, Amerika Bülteni’nin Kasım ayında haber verdiği Facebook’un halka arz işlemi bu hafta gerçekleşecek. Facebook hisselerinin halka arzının Silicon Vadisi için bir dönüm noktası olacağı belirtilirken, Facebook’un piyasa değerinin 100 milyar dolara ulaşacağını iddia eden analistler var.

Analizlere göre, dünya üzerinde 800 milyon kullanıcısı olan sosyal ağ, değerinin, halka arz sonrası 10 milyar dolar aratarak 75 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında bir seviyeye gelerek dünyanın en büyük şirketlerinden birine dönüşecek. Peki Facebook’un gerçekten 100 milyar dolarlık bir şirket olması şaşırtıcı mı?

Hayır hiç şaşırtıcı değil: Bu görüşü savunanların başında Mashable yazarı Lance Ulanoff geliyor.

‘’Facebook kolay kolay göremeyeceğimiz bir fenomen’’ diyen Ulanoff, ekliyor: ‘’5 yıl önce Facebook’un 15 milyon dolarlık bir şirket olabileceğine gülmüştüm. Ne kadar aptal hissediyorum kendimi. Yeni ‘Timeline’ uygulaması, milyar sınırına yaklaşan kullanıcı sayısı, ve durmaksızın süren paylaşımıyla Facebook, MySpace’in yapamadığını yapıp sürekli büyüyor.  Zuckerberg ve arkadaşları bu ağı, eski arkadaşlarınızı bulup sohbet edebileceğiniz bir yer olmaktan çıkarıp, gerçek zamanlı işlerin yapıldığı bir platforma dönüştürdü. Facebook üzerinenden zengin oluyor bazı kullanıcılar. Ancak Facebook da kazandığı parayla yeni yatırımlarına zemin hazırlıyor. Facebook TV’yi şimdiden görebiliyorum’’

Facebook’un değeri aşırı şekilde abartılıyor: Forbes yazarı Peter Cohan, Facebook’un değerinin abartıldığı görüşünde:

‘’Facebook’un hisselerinin halka arzı edildiği gün Google ve Apple’ın hisselerinin değerini geçeceğini söyleyen bazı analistlere gerçekten inanmalı mıyız? Benim öngörüm: İlk gün göreceği ilgiden sonra Facebook hisseleri 2011’deki diğer teknoloji şirketi  IPO’larının kaderini yaşayacak. Yani aniden düşecek. Facebook’un halka arzı Silicon Vadisini değiştirmeyecek. Dahası, Facebook hisseleri daha büyük ekonomik entrikalar için uygun bir yer olarak kalacak.’’

100 milyar ciddi bir rakam ama: Facebook’un 2011 yılındaki operasyonel karının 1,5 milyar dolar ve gelirinin ise 4 milyar dolar civarında olduğu yönünde haberler olduğuna dikkat çeken Business Insider yazarı Pascal-Emmanuel Gobry ekliyor:

‘’Bu rakamların doğru olması halinde Facebook’un değerinin 85-100 milyar dolar arasında olduğunu düşünmek ilk başta saçma geliyor. Herkes bu rakamın çok yüksek olduğunu iddia edebilir ama saçma olduğu iddia edilemez. Facebook’un geleceği oldukça parlak. En azından daha önceki örneklere bakacak olursak böyle. Her çığır açıp yeni bir teknolojiyi domine eden şirket 200 milyar dolarlık bir değere ulaşıyor. Microsoft, PC çağını domine etti, Google, ‘arama motoru’ çağını domine etti ve Facebook sosyal medya çağını domine edecek ve bu nedenle günün birinde değeri 200 milyar doları bile bulacak.”