Skip to content
Menu

Fox News sola mı kayıyor? Amerikan muhafazakarlar gidişattan rahatsız

Roger Ailes, muhafazakarların boy hedefi ama bazı analistlere göre 'ne yapıyorsa Cumhuriyetçi Parti için yapıyor'.

AMERİKA BÜLTENİ (15 Şubat 2012)

ABD’de son 15 yılda muhafazakar hareketi adeta yeniden canlandıran Fox News, son aylarda oldukça dikkat çekici bir dönüşüm yaşıyor. Muhafazakar haberciliğin amiral gemisinin patronu Roger Ailes, geçen yıl gündeme getirdiği ‘’rotayı düzeltme (course correction)’’ politikası çerçevesinde kanalın haber politikasını her geçen gün daha da merkeze çekiyor. Muhafazakar çevreler ise rahatsızlıklarını her geçen gün daha yüksek sesle dile getiriyor.

Ailes’in ‘rotayı düzeltme’ politikasının en simgesel hareketi ise kanalın tutucu programcı Glenn Beck’e kapıyı göstermesi oldu. Kanal bununla da yetinmeyerek başta Bill O’Reilly olmak üzere diğer muhafazakar programcılara da ‘tonu biraz düşürün’ uyarısı yaptı. Fox News’deki dramatik değişim, geçen hafta sonu toplanan Muhafazakar Politika Eylem Komitesi (CPAC) yıllık konferansının da en önemli kulis gündemlerinden biri oldu.

Politico’ya konuşan Virginia’lı muhafazakar ‘talk radio’ sunucusu John Fredericks, ‘’Sırf Fox News’den hiç Fox News’e geçtim. Artık CNN seyrediyorum. Bence haberleri daha adil.’’ diye anlatıyor rahatsızlığını. Fox News gerçekten solcu bir kanal olmaya mı başladı?

”Sola kaymak göreceli” 

Washington Monthly’den Ed Kilgore, Fredericks’in Fox News’in solculuğuna hangi delili olduğunu anlamadığını ifade ederek sola kaymanın göreceli bir kavram olduğunu vurguluyor:

”Açık ki Romney’i destekleyen Karl Rove’un ya da Cumhuriyetçi Partinin merkez yapısı ile uyumlu yorumlar yapan Sean Hannity’nin ekstra program süresi almasından rahatsız. Diğer muhafazakar yorumcular da Glenn Beck’in işine son verilmesinden rahatsız. Yani, sola kayma , hızla çok daha aşırı sağa kayan kesimler açısından bakıldığında göreceli bir anlam ifade edebilir’’

”Fox’un ekseni kayıyor ama bu politik bir manevra”

The American Prospect yazarı Paul Waldman ise Fox News’deki eksen kaymasının bir gerçek olduğu düşüncesinde ve bunu politik olarak akıllıca buluyor:

‘’Muhafazakar değşim iddiasında haklı ama değişim sola değil merkeze doğru. Fox News, George Soros’a kapılarını açmıyor ya dad aha yumuşak bir yayına geçmiyor. Roger Ailes’in 2012 seçiminde Cumhuriyetçi Parti için en avantajlı olduğuna inandığı mevziye geçiyor. 2010’da Çay Partisini hareketlendirmek ana hedefti 2012’de ise bağımsız seçmenleri kazanmak.’’

”Bu ekonomik bir karar ve Fox News’e özgü değil”

PoliticOlogy yazarı Evan McMurry ise, Fox News’deki değişimin tamamen ‘ekonomik akıl’la ilgili olduğu iddiasında. McMurry, merkez kayma trendinin muhafazakar kanala özgü olmadığını da iddia ediyor:

‘’Fox News’in solcu rakibi MSNBC’de de aynı dğeişim yaşanıyor. İki kanal da merkeze kayarak hem izleyici sayısını hem de reklam pastasını büyütmenin peşinde. Fox News Glenn Beck’ten kurtuldu MSNBC Keith Olbermann’dan. İki kanalın kendi ürettikleri kamplaşmış kesimler de bu değişime ayak uydurursa işler istedikleri gibi gider’’

İLGİLİ HABER:

Al Gore: ABD solunun kanalı MSNBC değil Current TV