Skip to content
Menu

Murdoch’un yeni hedefi; Spor yayıncılığında ESPN’in krallığını yıkmak

AMERİKA BÜLTENİ (30 Mart 2012)

Uluslararası medya imparatoru Rupert Murdoch’un yeni hedefi, kürenin en büyük spor kanalı ESPN’in saltanatını yıkacak bir spor kanalı. Bloomberg News’in haberine göre Murdoch’un News Corporation şirketi, Walt Disney Co.‘ya ait ESPN‘e rakip olacak bir spor kanalı için harekete geçti.

ESPN’in sadece spor kanalı olmasının ötesinde ABD’nin en popüler TV kanalı olduğuna dikkat çeken bir çok sektör analisti şimdi Murdoch’un ESPN’e meydan okuyup okuyamayacağını tartışıyor.

New York Times’tan Bill Carter, Murdoch’un bazı zorlu gerçeklerle karşılaşabileceğini dile getiriyor. ESPN’im popülaritesi, kanalın, kablo tv dağıtıcılarından oldukça uçuk abonelik paraları talep etmesine izin veriyor. ESPN kanalı, Comcast gibi kablo yayın kuruluşlarından abone başına 5 dolar alıyor. Diğer birçok önde gelen kanalın abone başına aldığı aylık para 1 doların altında. Bu muazzam para akışıyla ESPN, birçok spor karşılaşması ve aktivitesinin canlı yayın haklarını kolayca satın alabiliyor. Murdoch’a ait News Corp, 2018 ve 2022 dünya futbol kupalarının yayın hakkına sahip ancak yeterli değil.

MNS Money’den Jonahan Berr ise Murdoch’un bu alanda ciddi paralar harcamaya hazır olduğuna dikkat çekerek, Murdoch’un hırsının küçümsenmemesi gerektiğini vurguluyor: ‘’Her ne kadar diğer birçok yayın ağı da spor pazarına girmek için zemin yoklarken, ESPN için gerçek tehlike Murdoch. Çünkü, kafaya taktığı projelere muazzam para akıtabiliyor ve harcadığının karşılığını almak için sabırla bekleyebiliyor’’. Berr, Murdoch’un Wall Street Journal’ı 5 milyar dolar gibi astronomik bir fiyatla satın alması ve Fox Business Network’u ciddi paralar harcayarak kurmasının ardından bu kurumların etkinliği için sabırla beklemesini örnek gösteriyor.

Forbes’tan Jeff Bercovici ise Murdoch’un kurcağı spor kanalını sansayonalize etmesi halinde başarılı olabileceğini savunuyor. Bercovici, ESPN’in sırrının, günlük basit spor gelişmelerini bile, izleyicilere Kennedy suikastini izliyormuş hissi verecek şekilde sansasyonel bir sunumla bir vermesi olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: ‘’Spor kanalının başarısı, tartışmalar yaratarak, insanlara bağıracak öfkelenecek şeyler üretmesi. Bunu Rupert Murdoch’tan daha iyi kim yapabilir ki?’’