Skip to content
Menu

Suudi Arabistan’da, yurtdışına çıkan kadınlara elektronik takip uygulanmaya başlandı

AMERİKA BÜLTENİ (23 Kasım 2012)

Erkeklerinin ‘izni’ olmadan seyahat edemeyen ve otomobil kullanmaları yasak olan Suudi kadınları şimdi de ülke dışına seyahatlerinde devlet tarafından elektronik takip ile izleniyor. Geçen haftadan itibaren Suudi Arabistan’dan çıkan her kadının bu durumu, eşleri olan Suudi erkeklerinin cep telefonlarına devlet tarafından SMS olarak gönderilmeye başlandı. Dahası, Suudi erkekleri karıları ile beraber yurtdışına çıkıyorsa bile telefonlarına eşlerinin yurtdışına çıktığı mesajı geliyor.

Geçen yıl Suudi kadınlarına araba sürme hakkı için kampanya başlatan Manal al-Şerif, Suudi devletinin kadınlarla ilgili yeni ‘’hizmetini’’,  Twitter üzerinden duyurdu. Şerif’e bilgiyi veren bir kişi, eşiyle beraber Riyad havaalanından yurtdıına çıkmasından hemen sonra, cep telefonuna ‘’eşinin az önce Riyad Uluslararası Havaalanı’ndan yurtdışına gittiği’’ mesajı geldiğini kaydetti. Bir başka kadın aktivist ve köşe yazarı Badriya al-Bishr de, bu bilgiyi doğrulayarak, ‘’Suudi devletinin artık kadınları kontrol için tekolojiyi de kullandığını’’ yazdı. Suudi Arabistan yasalarına göre kadınlar yanlarında bir erkek ya da erkeğin ‘yasal izni’ olmadan ülkeden çıkış yapamıyor. Erkeklerin izin verdiği formun rengi nedeniyle Suudi Arabistan’da bu izin belgesi ‘Sarı Kağıt’ olarak anılıyor. Suudi arabistan dünyada kadınların araba süremediği tek ülke. Kral Abdullah, geçtiğimiz yıl tarihind eilk kez 2015 yerel seçimlerinde kadınların da oy kullanabileceğini açıklayarak tarihi bir adım atmıştı.

Twitter’dan ilk kez Krallık ile dalga geçtiler

Suudi Devletinin son uygulaması, Twitter’daki Suudiler arasında bugüne kadar görülmemiş şekilde Krallık ile alay edilen bir Twitter muhalefetine sahne oldu. İsra adlı bir Suudi kadın, ‘’Bütün kadınlara neden elektronik ayak kelepçesi takmıyorsunuz ki? Böyle daha kolay olur’’ diye yazarken, bir başka kişi ise, ‘’Kadınlara özel bir çip yerleştirilmesi gerektiği’’ şakası yaptı.

Hişam adlı bir erkek ise şöyle yazdı: ‘’Eğer karımın ülkeyi terkettiğini devletin gönderdiği SMS ile öğreceksem bu ya yanlış bir kadınla evli olduğum anlamına gelir ya da acil bir psikiyariste ihtiyacım olduğu anlamına…’’