Skip to content
Menu

ABD Kongresi 11 Eylül’ü neden resmi tatil ilan etmedi?

11-eylul-september

AMERİKA BÜLTENİ (14 Eylül 2013)

11 Eylül’ün 12’nci yılında da ölen binlerce kişinin yası tutuldu, kurbanlarının acısı paylaşıldı. Aslında özellikle New York’ta bir tür gayriresmi tatil günü gibi. Ancak 11 Eylül ABD’de federal bir tatil olmadığı için işyerleri ve okullar açık kalıyor. Aslında ABD Kongresi, 2001’de ‘Patriot Day (Vatanseverlik Günü)’ ilan ettiği 11 Eylül’ü, daha sonra ‘’Ulusal Hizmet ve Hatırlama Günü’’ olarak yeniden adlandırıp ilan etmişti. ABD Kongresinin bugünü federal tatil ilan etme yetkisi olduğu neden ilan etmediği her 11 Eylül’de tartışma konusu oluyor.

ABD’de halen 10 adet federal tatil günü var:

New Year’s Day (1 Ocak)

Martin Luther King’in doğum günü (Her Ocak ayında 3. Pazartesi)

President’s Day (Her Şubat ayında 3. Pazartesi)

Memorial Day (Her Mayıs ayında son Pazartesi)

Independence Day (Her yıl 4 Temmuz)

Labor Day (Her Eylül’de ilk Pazartesi)

Columbus Day (Her Ekim ayında 2. Pazartesi)

Veterans Day (Her yıl 11 Kasım günü)

Thanksgiving Day (Her Kasım ayında 4. Perşembe)

Christmas Day (Her yıl 25 Aralık günü)

9-11 anılışıyla adeta bir ulusal markaya dönüşen 11 Eylül neden federal resmi tatil (holiday) değil? Bunun bazı sebepleri var:

Bazı çevrelerde 11 Eylül’ün diğer tatillerde olduğu gibi bir ticari istismara malzeme olarak günün anlam ve önemini bozacağına dikkat çekenler var. Örneğin, Wisconsin eyaletinin Madison şehrinde hizmet veren Tumbledown Trails adlı golf sahası, günün anlamına uyarak 9.11 dolara 9 deliklik golf müsabakası sununca tepkilerin hedefi oldu.

Ancak en önemli neden ekonomik. Çünkü 11 Eylül, her Eylül’ün ilk Pazartesi gününde kutlanan Labor Day’den sadece birkaç gün sonra geliyor. ABD ya uzun yıllardır bir aynı zamanda bir sosyal geleneğe dönüşen Labor Day’i yılın başka gününe almak zorunda ya da nerdeyse bir hafta içinde iki tatili göze almak zorunda. Bu da çok zor bir olasılık olarak görülüyor. Her resmi tatil gününün ülkeye ciddi bir maliyeti var. Rasmussen kamuoyu araştırma firmasına göre her resmi tatilde ABD federal yönetiminin ücretli izinli sayılan personeline ödediği para 450 milyon dolar. Tatil nedeniyle bir kaç güne yayılan verim düşüklüğü de ayrı bir maliyet.

New York eyalet kongresi de, eyalet saymanının bütçeye maliyetinin 43 milyon dolar olacağını açıklamasından sonra 2002 yılında 11 Eylül’ü eyalette resmi tatil etme önerisini reddetti.

Montana eyalet senatörü Don Ryan, eyaletin 11 Eylül’ü resmi tatil ilan edebilmesi için 2007 yılında ‘’Columbus Day’i kaldıralım yerine 11 Eylül’ü koyalım’’ şeklinde bir öneri getirdi. Eyaletin İtalyan kökenli bir kongre üyesi, İrlanda kökenli Ryan’a, ‘’Madem bir tatilden vazgeçelim diyorsun, o halde neden St Patrick’s Day’den vazgeçmiyorsun?’’ şeklinde tepki gösterince teklif rafa kalkmıştı.

Ama tabii bunlar 11 Eylül’ün ABD’de bir gün resmi tatil olmayacağı anlamına gelmiyor. Sonuçta Martin Luther King’in doğum günü 1984 yılında resmi tatil yapıldı. Şükran Günü, gelenek başladıktan 2 yüzyıl sonra resmi tatil olabildi.