Skip to content
Menu

Her 10 Amerikalıdan 1’i Amerikan vatandaşlığından çıkmayı düşünüyor

amerika-nufus

AMERİKA BÜLTENİ (13 Ekim 2013)

Amerikalıların yüzde 9’u Amerikan vatandaşlığından çıkmayı düşünüyor. Rasmussen Reports tarafından geçtiğimiz günlerde sonucu açıklanan kamuoyu araştırmasına göre Amerikalıların nerdeyse yarısı artık Amerikalılara bir başka ülkenin vatandaşlığına geçme izni verilmesi gerektiğine inanıyor.

Amerikan vatandaşlarının yüzde 93’ü Amerikan vatandaşı olmanın bir şekilde önemli olduğuna inanıyor. ‘Çok önemli’ olduğuna inananların oranı ise yüzde 79.

Amerikan vatandaşlarına bir başka ülkenin vatandaşı olma izni verilmesi gerektiğine inananların oranı yüzde 45 olurken buna katılmayanların oranı yüzde 36’da kaldı. Bununla beraber Mart ayında göçmenlik reformu kapsamında yapılan kamuoyu araştırmasında ise Amerikalıların yüzde 54’ü, reformla vatandaşlık yolu açılacak göçmenlere çifte vatandaşlık olanağı tanınmaması gerektiğine inandığını belirtmişti.

ABD yasaları belli şartlarda çifte vatandaşlığı mümkün kılıyor. Örneğin, sonradan ABD vatandaşı olanlar, önceki vatandaşlıklarını da koruyabiliyor. Ya da yabancı biri ile evlenen Amerikan vatandaşı da eşinin vatandaşlığını alabiliyor. Kendi iradesi dışında otomatik olarak bir başka ülke vatandaşlığı kazananlar da sorun yaşamıyor. Ancak, gönüllü olarak bir başka ülkenin vatandaşlığına geçen Amerikan vatandaşı kendi ülkesinin vatandaşlığını kaybediyor. ABD, çifte vatandaşlığı tanımakla beraber, kendi vatandaşları için kolaylaştırıp teşvik etmeyi tercih etmiyor.